Ursul lenes (Melursus ursinus) populeaza regiunile impadurite din sudul Asiei. Este un animal de talie mica sau medie, cu lungimea corpului de 1,4-1,8 m, inaltimea de 61-91 cm, greutatea de 55-190 kg si lungimea cozii de 7-12 cm. Are corpul robust si membrele scurte, poate trai atat in campiile ierboase si padurile dese, cat si in zonele cu tufisuri cu tepi, unde preocuparea sa este sa-si gaseasca hrana preferata alcatuita din furnici, termite si fructe.

Are blana lunga si aspra, culoarea variza de la negru la maro-inchis sau roscat. Parul este mai lung in zona umerilor, cefei si urechilor. Botul este crem sau chiar alb, iar in zona pieptului prezinta un marcaj alb in forma literei U, O sau Y.

Principala sa particularitate este botul lung si rotunjit, cu buze protractile. Hrana sa este formata din vegetale si completata cu furnici, albine si termite. Labele sale puternice se termina cu gheare ascutite si lungi de 8 cm, in forma de secera, care ii permit sa deschida constructiile insectelor, pe care apoi sa le ia cu buzele.

Este specializat in furnici si termite, deschide musuroaiele lor de la sol, inchide narile (pentru a evita inhalarea de praf) tuguind buzele si suge insectele prin gura lipsita de incisivi superiori. Zgomotele pe care le face cu buzele se pot auzi de la 100 m distanta. Se hraneste, de asemenea, si cu miere de albine, hoituri si oua.

Citește și:  Sconcsul dungat (Mephitis mephitis) își împroșca agresorul cu secreții urât mirositoare

Ursul leneș

Deseori sta ridicat pe membrele din spate, pentru a avea o vedere mai buna a imprejurimilor, pentru a adulmeca mai bine aerul spre a evalua posibila hrana sau eventualele pericole. Carnea sa este foarte apreciata de vanatori. Cand este atacat, se apara cu ghearele ascutite ale membrelor anterioare. Nu este un bun catarator in copaci, deoarece ghearele din fata sunt lungi si neretractile.

Este un animal solitar, doar in perioada de imperechere pot fi vazute grupuri mici de 5-7 exemplare. De regula, in perioada iunie-iulie se formeaza aceste grupuri, iar apoi fiecare femela ocupa o grota naturala sau sapa una noua in care isi face culcusul, iar in lunile noiembrie-ianuarie face de obicei 2 pui.

Timp de 2-3 luni puii sunt tinuti in barlog pentru ca in aceasta perioada sunt orbi, apoi inca 6 luni ei sunt transportati de mama pe spate tinandu-se de blana ei lunga, sunt invatati sa-si caute hrana si sa supravietuiasca in padure, iar la varsta de 2 ani devin independenti. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani.

Ursul lenes face parte din ordinul Carnivora, familia Ursini. Este o specie in pericol de disparitie datorita braconajului, pierderii habitatului natural, prinderii puilor pentru dresaj si spectacole. Speranta de viata in captivitate este de 35-40 de ani.

Video- Ursul lenes (Melursus ursinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.