• Ursul Panda este de departe cel mai iubit si simpatic animal pentru multi dintre noi, fiind un mamifer cu multe aspecte interesante in firea lui cat si in modul de viata pe care il are. Acest urs mai este numit si ursul de bambus, desigur pentru ca se hraneste foarte mult cu bambus.
  • Este un mamifer inconfundabil mai ales datorita celor doua nuante in care „se imbraca”, avand capul aproape alb complet, rotund, in jurul ochilor sau a urechilor blana sa fiind neagra. Corpul de asemenea are culoarea neagra pe membre si pe umeri, fiind alb in aproape tot restul corpului.
  •  Ursii panda ascund un lucru foarte interesant si anume faptul ca la labele superioare, ei au cate sase gheare, sau mai bine spus si degete, cu ajutorul carora ei se urca in arbori, avand in vedere ca e obiceiul lor preferat, cele sase degete ajutandu-i sa isi mentina si echilibrul, deoarece corpul lor este destul de greoi.
  • Pana in anul 1995, adorabilul ursulet Panda nu a fost considerat a fi o specie de urs, el fiind mai degraba incadrat in specia ratonilor, semanand destul de bine cu „verisorul” sau de pe atunci – ratonul, care acum poarta si el un pseudonim demn de mandrit cu el, si anume „panda rosu”.
  • Habitatul natural al ursilor Panda se ascunde in zone precum China, Vietnam si regiunea de nord a Birmaniei. Totusi cel mai des pot fi intalniti in zonele chineze, deoarece in celelalte oamenii le-au invadat prea mult habitatele, aceste mamifere nefiind tocmai prietenoase.
  • Ursul Panda, asa cum am precizat, este denumit si ursul de bambus, tocmai pentru ca felul lor principal si favorit de mancare este bambusul. Insa din cauza faptului ca bambusul nu este atat de consistent ca si aliment, ursii consuma mai bine de 30 de kilograme de bambus in decursul unei zile intregi. De altfel nici nu face mare lucru ziua decat sa manance aproape incontinuu.
Citește și:  Pademelonul cu picioare roșii (Thylogale stigmatica) din pădurile tropicale din Noua Guinee
urs panda
urs panda
  • Din pacate, alimentatia lor pare sa fie destul de limitata, motiv pentru care ursii panda sunt una dintre speciile cele mai periclitate cu disparitia.
  • Un mascul panda ajunge sa cantareasca pana la 125 kg sau chiar 150 kg insa o femela este mult mai marunta, ea avand 80 kg, maxim 120 kg. Un alt aspect interesant despre aceasta specie este insa faptul ca femelele panda abia la varsta de patru ani se pot imperechea pentru a face pui. Gestatia este posibil doar odata la doi sau trei ani, iar ea are doi pui atunci, de dimensiuni foarte mici. Daca foarte rar ati vazut o femele panda cu un singur pui, acest lucru se datoreaza faptului ca in majoritatea cazurilor doar unul din pui supravietuieste. Atunci cand are un an jumate, se poate spune ca puiul de panda devine independent.
  • Din pacate, in zilele prezente, din cauza ca foarte multi oameni au distrus habitatul ursilor panda, se mai gasesc doar 1600 de exemplare din aceasta minunata specie.
  • Lungimea unui urs panda poate sa atinga in totalitate 1.5 m insa inaltimea sa masurata este de maxim 0,75 m.
  • Un alt aspect interesant despre Panda este si acela ca ei au cea mai lunga coada dintre speciile cunoscute de urs, coada lor fiind pana la 6 cm. Au o medie de viata de pana la 30 de ani.
  • Se estimeaza in prezent ca ursii panda din salbaticie se mai gasesc doar in sase masive montane, care se localizeaza intre platoul tibetan si campia Sichuan. Oamenii de stiinta sunt de parere ca in maxim sapte decenii, jumatate din populatia ursilor Panda nu va mai supravietui din cauza ca incalzirea globala le va dauna foarte grav habitatului lor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.