Printre țările de pe Drumul Mătăsii, Uzbekistan deține unele dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale enumerând plăcuțele islamice ornamentale de gresie, domurile turcoaz, minaretele și relicvele ce datază din epoca în care Asia Centrală era un imperiu și un centru de învățare. Aceste exemple de arhitectură pot fi admirate în cetățile antice Khiva din Urgench și pe străduțele șerpuitoare ale centrului istoric din orașele Bukhara și Samarkand, numite „Roma orientului”.

steag Uzbekistan

În urma declarației de independență din anul 1991, moment în care Uzbekistanul s-a separat de Uniunea Sovietică, statul asiatic a căutat să-și mărească potențialul turistic, mândrindu-se cu adevărate comori naturale, istorice, arheologice și arhitecturale. Activitatea turistică variază de la explorările în aer liber a frumoasei regiuni montane, până la descoperirea istoriei sale bogate. Oaze de civilizțtie, precum Samarkand, Bukhara sau Khiva au fost, odinioară, importante puncte comerciale de-a lungul Drumului Mătăsii, ce lega lumea vestică de cea estică și sunt printre cele mai vechi orașe din lume.

Tashkent
Tashkent

Capitala Tashkent este principalul portal de acces în Uzbekistan și chiar dacă a făcut parte din același Drum al Mătăsii, este adesea ignorată de turiști, în favoarea centrelor turistice istorice, precum Samarkand. Așezarea, listată acum de UNESCO printre obiectivele protejate, are 2.750 de ani vechime și a fost cea mai grandioasă din partea centrală a Asiei. Se mândrește cu cele mai spectaculoase peisaje urbane din regiune, Piața Registan.

Ospitalitatea uzbeka nu poate fi pusă la îndoială, vizitatorii fiind deseori copleșiti de ofertele de ceai sau vodcă, tratați într-o adevărat festin în această republică central asiatică.

Citește și:  Sri Lanka : Țări de vizitat

Pentru cei care doresc să se aventureze vizitând Uzbekistan-ul nu trebuie să rateze orașul Taskent, o replică modernă a Tasskent-ului vechi. Capitala a păstrat doar o mică parte din trecutul arhitectural. Un cutremur din 1966 a dărâmat mare parte din orașul vechi, fiind reconstruit cu străzi largi, aliniate de copaci. Clădirile vechi se află la vest de centrul orașului. Printre acestea, prezintă interes Kukeldash Madrasa din secolul al XVI – lea și Mausoleul Kaffali-Shash. Multe dintre clădirile religioase musulmane sunt interzise pentru vizitatorii de altă religie. În Taskent mai pot fi văzute multe muzee ce afișează exponate despre cultura uzbeka, printre ele enumerându-se Muzeul de Artă de Stat și Muzeul de Arte Decorative și Aplicate.

Kaffali-Shash
Kaffali-Shash

De asemenea, poate fi vizitat punctul central al Drumului Matasii și orașul transformat de Timur în secolul al XIV – lea, în una dintre cele mai mărețe capitale din lume. Mare parte din gloria trecutului a supraviețuit până astăzi sau a fost restaurată. În centrul orașului istoric se află Piața Registan, dominată de trei „madrassas” – instituții educaționale – uriașe construite între secolele al XV – lea și al XVII – lea. Decorate cu plăcuțe de culoare albastră și mozaicuri complicate, acestea oferă o privire asupra trecutului orașului Samarkand.

Bibi Khanym
Bibi Khanym

Moscheea Bibi Khanym este o mărturie a iubirii lui Timur pentru soția sa. În prezent, se pot vedea ruinele acesteia. Timur este înmormântat în mausoleul „Gur Emir”. Piatra care îl comemorează pe Timur este considerată ca fiind cea mai mare bucată de jad din lume.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.