Aflat în partea de est a peninsulei Indochina, Vietnam este o fâșie de teritoriu sub forma literei „S” învecinându-se cu China la nord, Laos și Cambodgia la vest. Vietnam, un nume asociat în trecut cu ororile războiului, a reușit să atragă atenția călătorilor.

De-a lungul secolelor Vietnam a respins invazii repetate din partea chinezilor și și-a extins granițele spre sud, de la Delta Râului Roșu. Regatul Champa a fost anexat în secolul al XVI – lea, vietnamezii absorbind până la urmă și teritoriile khmere din Delta Mekong. În 1858 au invadat teritoriul forțele spaniole și franceze, după ce câteva comunități de misioinari au fost ucise. Până în anul 1867, francezii au cucerit tot sudul Vietnamului, care a devenit colonia franceză Cochinchina.

steag Vietnam

Odată cu zorii zilei în Delta Mekong se ivește și piața plutitoare, cu fructe și legume. Comercianții, alături de produsele lor sunt în bărci. Peste tot, petele verzi ale câmpurilor de orez se extind la orizont, întrerupte doar de silueta bivolilor de apă și a pălariilor conice ale fermierilor care se apleacă deasupra plantelor.

Munții înalți din nordul țării guvernează peste sate mici în care viața continuă la fel ca acum câteva sute de ani în urmă. Fosta capitală antică Hue oferă posibilitatea unei călătorii în timpul concubinelor și a eunucilor. În fecare oraș, femeile poartă haina tradițională simplă și feminină – „ao dai” făcându-și loc în trafic, pe bicicletă.

Mekong
Mekong

Mekongul este unul dintre marile râuri ale lumii, curgând peste 4.000 de kilometri din Munţii Tibet până la vărsare în Marea Chinei de Sud, iar delta acestuia este una dintre cele mai largi din lume. Regiunea deltei începe cu adevărat în Cambodgia, în jurul capitalei Phnom Penh unde, după ce Mekong se uneşte cu Tonle Sap, se divizează în două canale principale: Bassac şi Mekongul Superior. De aici, numeroşii afluenţi şi canalele făcute de om crează un habitat natural, potrivit mai degrabă excursiilor cu barca decât turismului clasic, de uscat. Aceasta este şi modalitatea în care majoritatea oamenilor călătoresc între micile lor localităţi, la bordul ambarcaţiunilor uşoare.

Cei care pornesc într-o călătorie în Vietnam se pot bucura de câteva activități interesante. Aceștia pot savura peisajul alpin din jurul Sapa, unde se afla câteva triburi de deal care au păstrat stilul de viață și portul tradițional vechi de secole. Lacurile romantice și peisajul alpin sunt ca un magnet pentru cuplurile de proaspăt căsătoriți.

Hue
Hue

Pot descoperi arhitectura din Hue, fosta capitală a împăraților Vietnamului și rămășițele citadelei imperiale. Se poate face un tur al mausoleurilor din apropiere, ce aparțin unor împărați vietnamezi, printre care Khai Dinh și Tu Duc.

Ritmul frenetic al vieții de pe străzile orașului Ho Chi Minh, cu mici temple și clădiri coloniale franceze umbrite de clădiri înalte, moderne sunt specifice Vietnamului. Aici pot fi vizitate Palatul Reunificarii și Muzeul Rămășițelor de Război.

Ho Chi Minh
Ho Chi Minh

Pe plaje precum Vung Tau, la sud-est de Ho Chi Minh city sau Nha Trang se pot face scufundări. La Mui Ne există riscul alunecării pe dunele de nisip.
Precum majoritatea ţărilor asiatice, Vietnam se schimbă rapid. Este fără îndoială o ţară din lumea a treia, dar se fac eforturi enorme pentru a o aduce la un nivel mult mai dezvoltat. La fel ca şi China, guvernul de la Hanoi încearcă sa pună în balanţă idealurile socialiste şi capitalismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.