Villa Jovis, cunoscuta drept Villa lui Jupiter si aflata la o inaltime de circa 330 metri, chiar pe versantul de nord-est al Monte Tiberio, in insula Capri, a functionat o buna perioada drept resedinta imparatului roman Tiberius. Edificiul a devenit cunoscut deoarece este considerat unul dintre cele mai mari dintre cele douasprezece vile tiberiene aflate pe insula.

Villa Jovis1

Villa Jovis se incadreaza intr-un complex ce se intinde pe o suprafata totala de 7000 metri patrati. Din fericire, o parte importanta din acest impresionant palat s-a pastrat pana in zilele noastre, structura originala reusind sa ramana in picioare. Cu toate acestea, nu se poate spune ca palatul si-a pastrat din grandoarea arhitectonica de altadata, cand parea mai degraba, decat un palat, un strajer de nadejde al insulei Capri.

Se presupune ca edificiul a fost ridicat in primii ani ai secolului I d.Hr., pe un teren compact, de forma patrata. Terenul abrupt si stancos a dus la construirea vilei pe mai multe niveluri, altminteri, structura nu ar fi rezistat. Vizitatorii care vor calca pragul edificiului Villa Jovis vor putea observa ca este impartit in mai multe parti diferite, si anume aripa de miazanoapte, ce includea apartamentele private ale imparatului, iar aripa de miazazi, cu maiestuoasele bai.

Villa Jovis11

Pe de alta parte, aripa dinspre rasarit avea un scop precis, ea fiind folosita drept zona de primire pentru oaspetii de seama care veneau aici, in timp ce, zona ce da inspre apus, pentru locuintele servitorilor. Pe langa aceasta cladire, turistii mai pot vizita si ruinele unui ambulatio, adica o sala cu ziduri deschise, ce se afla in imediata apropiere a palatului. De aici, se deschide o priveliste ce va taia respiratia oricui, o panorama impresionanta asupra insulei, farului si turnului de semnalizare. Aceasta priveliste ii permitea lui Tiberius sa conduca imperiul fara a parasi insula, aceasta parte a insulei functionand ca punct de supraveghere al imprejurimilor. Ba, mai mult decat atat, complexul functiona ca observator astronomic.

Citește și:  Muzeul Msunduzi : Obiective turistice Africa de Sud - Pietermaritzburg

Se pare ca acesta avea sa fie distrus la putin timp dupa moartea lui Tiberius, pentru a fi reconstruit mai tarziu. Mai aflam ca acest observator astronomic a functionat pana undeva pe la inceputul secolului al XVII-lea. Dupa cum bine stim, insula Capri este o parte a Italiei cu un potential turistic urias, fie ca vorbim de cel cultural-istoric, fie de cel modern. Multi dintre cei care vin pe insula Capri, dupa ce viziteaza Villa Jovis si ambulatio, se indreapta si spre pasul lui Tiberiu, cunoscut drept salto di Tiberio.

Villa Jovis111

In acest loc, aflat chiar langa palat, se gaseste o faleza aproape verticala, de unde se spune ca Tiberius si-ar fi aruncat victimele in mare. Povestile care insotesc acest loc sunt pe cat de multe, pe atat de fascinante. In preajma palatului s-au mai ridicat tarziu si alte contructii ce astazi pot fi vazute si admirate in toata splendoarea lor, cum ar fi, de pilda, biserica Santa Maria del Soccorso, ce dateaza inca din secolul al XVIII-lea. Acum mai bine de cinci decenii, in jurul palatului Villa Jovis s-au facut numeroase sapaturi arheologice, majoritatea artefactelor descoperite aici fiind gazduite, in prezent, de Muzeul de Arheologie din Napoli.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.