Obiectivele turistice ale României sunt dintre cele mai senzaționale; până și cimitirele, de regulă locuri triste, s-au constituit pe suprafața României în adevărate atracții pentru vizitatori din țară și din afară. Unele dintre cele mai fascinante locuri de veci românești se bucură deja de faimă internațională. Iată câteva dintre cele mai interesante cimitire din România:

Cimitirul evreiesc, Șimleu Silvaniei

Foto: jewish-salaj.blogspot.com
Foto: jewish-salaj.blogspot.com

Este cel mai mare cimitir evreiesc din județul Sălaj, înființat în vecinătatea unei sinagogi a evreilor din România. Reprezintă unul dintre cele mai interesante cimitire din România sub aspect arhitectural, atât din punctul de vedere al detaliilor sculpturii, cât și a inscripţiilor imposibil de deslușit.

Toate pietrele funerare au texte scrise în limba ebraică, fără niciun fel de traducere și care par destul de dificil de înțeles până și de membrii comunității evreiești. Este singurul cimitir evreiesc din zonă unde caracterele ebraice nu sunt dublate de caracterele limbii latine.

Apoi, detaliile din sculptura pietrelor funerare sunt pline de mister și credință; abundă formele geometrice și cele florale, reprezentate în special de trandafiri, crengi de salcie și spice de grâu sub forma unor cununi.

Simbolul cel mai faimos al iudaismului, șfeșnicul cu 7 brațe, este cel mai des întâlnit în acest cimitir, fiind vorba despre un simbol al Rugului Aprins, văzut de Moise pe muntele Sinai. Sun aspectul detaliilor artistice, acest cimitir din Şimleu Silvaniei este un loc fascinant pentru turiștii pasionați de sculptură și artă evreiască.

Cimitirul Bellu, București

cimitirul bellu bucuresti

Pe plan național, este cel mai important cimitir din România, datorită oamenilor cu totul speciali care odihnesc aici. Cimitirul Bellu este cunoscut datorită personalităților culturale și politice înmormântate aici.

Poate fi considerat un adevărat loc de pelerinaj, pe urmele marilor scriitori și poeți, pe urmele marilor diplomați și istorici, pe urmele marilor actori, pictori, sculptori. Dincolo de numele celor adormiți în cimitirul Bellu, impresionează în egală măsură și pietrele funerare, sculpturile și statuetele ce veghează somnul de veci.

Funcționează din anul 1859, într-o fostă grădină privată, aparținând lui Barbu Bellu. Eminescu, Creangă, Sadoveanu, Iorga, Petriceicu Hașdeu, Maria Tănase, Amza Pelea și foarte mulți alții petrec împreună veșnicia, în cimitirul Bellu.

Pentru turiști sunt emoționante câteva monumente de sculptură și poveștile dramatice din spatele lor: monumentul Durerii, dedicat celor doi frați care s-au căsătorit fără să știe că sunt rude, apoi s-au sinucis, statuia Doamnei cu umbrelă, dedicată unei amante pe care soția a hărţuit-o până după moarte, statuia Aviatorilor, sculptura de pe cavoul Iuliei Hașdeu, sculpturile celor 4 evangheliști și multe altele. Cimitirul Bellu are aspectul unui adevărat muzeu artistic în aer liber.

Cimitirul animalelor, comuna Cățelu

cimitirul animalelor
animalzoo.ro

Este unic în România și poartă o denumire cu rezonanțe mângâietoare pentru sufletul stăpânilor îndoliați – „Raiul Animalelor”. Se găsește în comuna Cățelu, în apropierea Bucureștiului.

A fost înființat în anul 2003 de către un instructor de dresaj canin care și-a dedicat viața animalelor de companie. Cimitirul este împărțit pe parcele, fiecare specie de animale fiind separată de restul. Există sectoare dedicate mormintelor pentru câini și pisici, pentru rozătoare, pentru reptile, păsări și animale mari de genul cailor. Evident, fiecare înmormântare presupune costuri din partea stăpânilor, dar acestea sunt de bun simț și variază în funcție de specie și dimensiuni.

Raiul Animalelor este amenajat sub forma unei grădini, a unui parc, unde stăpânii pot veni oricând, ca într-un cimitir de oameni, să aprindă o candelă sau să planteze o floare. Atmosfera este însă veselă, iar animalele dispărute odihnesc sub mici plăci comemorative, inscripționate cu numele și anii de viață.

Cimitirul bisericii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Satu Mare

cimitirul bisericii sfintii apostoli
http://zigzagprinromania.com

Cimitirul este interesant datorită unui monument deosebit de frumos, sub aspect arhitectural. Este vorba despre capela familiei Popp, capelă construită din inițiativa lui Aurel Popp, artist din Satu Mare care a dorit astfel să lase localnicilor un monument deosebit.

Fascinantă este amplasarea capelei între două cimitire, unul ortodox și unul greco catolic, fapt ce a atras capelei denumirea de „Capela din răspântie”. A fost înălțată în anul 1935 și continuă să impresioneze prin frumusețea și delicatețea detaliilor decorative de pe exterior: sculpturi ce dau senzația unei dantelării înspumate, de culoare aurie.

Ca și stil arhitectural e considerată o bijuterie, reprezentând o combinație de elemente tradiționale și elemente neo brâncoveneşti; conține motivele creștine ale cununii de spini de pe fruntea Mântuitorului, rozeta ca simbol solar și vița de vie. Capela are hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar la interior se găsește cripta familiei Popp.

Cimitirul evreiesc Filantropia, București

cimitirul evreiesc
vice.com

Este cel mai mare cimitir evreiesc din București, fiind situat pe bulevardul Ion Mihalache. Cimitirul Filantropia aparține evreilor așkenaz și adăpostește mormintele mai multor personalități culturale din România: Mihail Sebastian, Iosif Sava, Barbu Nemțeanu.

Ce e interesant la acest cimitir? Dincolo de dimensiunile generoase, starea actuală a crucilor aparent năpădite de o patină a trecerii timpului duce cu gândul la un cimitir părăsit și asta în ciuda faptului că în realitate dispune până și de pază sigură. Există mai multe alei, mărginite de copaci și plante sălbatice crescute sub forma bălăriilor. Atmosfera este dezolantă, de moarte, de părăsire, iar acest sentiment este cu atât mai pregnant în jurul unei pietre funerare deosebite: cea a lui Adolf Hittler.

Nu e vorba despre cel mai celebru dintre germani, ci de un evreu de meserie pălărier, cu același nume, dar o literă în plus – t. Mormântul datează de la finalul secolului XIX, dar piatra cu inscripția numelui a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial, tocmai pentru a se șterge numele ingrat. Abia mulți ani după terminarea războiului, piatra a fost refăcută, iar numele este astăzi din nou vizibil. În schimb, evreii au refuzat să își înmormânteze neamurile în vecinătatea lui Adolf Hittler, despre care nu s-au mai păstrat decât date foarte sumare.

Cimitirul Viu, Sulina

cimitirul viu sulina

Localnicii îl numesc Cimitirul Viu, dar denumirea oficială este cea de Cimitirul Maritim, aflat la ieșirea din localitatea Sulina. Reprezintă o adevărată atracție turistică, datorită oamenilor care își dorm aici somnul de veci, sub pietre funerare cu sculpturi emoționante.

Ar putea fi descris ca un cimitir al istoriei, datorită vechimii de peste 200 de ani. Cimitirul a apărut la începutul secolului XIX, când Sulina reprezenta un oraș port; aici au fost înmormântați oameni de toate religiile și de toate națiile – localnici români, ofițeri britanici, un pirat grec, marinari musulmani și târgoveți evrei.

Cele mai multe dintre poveștile lor sunt dramatice – surori care au murit îmbrățișate, îndrăgostiți care au murit înecați, un pirat care și-a ascuns comoara pe malul mării și a murit într-o sărăcie lucie. Printre ei își doarme somnul de veci și nepoata domnitorului Ioan Sturdza din Moldova. Cimitirul maritim din Sulina dispune și de un ghid, astfel că vizitarea lui se transformă într-o adevărată lecție de istorie romantică.

Cimitirul Vesel, Săpânța

cimitirul sapanta

Este de departe cel mai interesant și cunoscut cimitir din România, intrat deja de ani buni în topurile celor mai fascinante cimitire ale lumii.

Cimitirul Vesel din Săpânța este un loc unic datorită crucilor personalizate prin epitafuri și un colorit excesiv de vesel, marcat de o nuanță albastră ce evocă seninătatea nemuririi. Cimitirul din Săpânța a fost pentru mult timp un simplu cimitir de sat, până în anul 1935 când meșterul Stan Ioan Pătraș a executat o cruce lată, cu spațiu pentru epitaf.

Până în 1960, cimitirul a fost împodobit cu 800 de cruci frumos colorate și purtând versuri pline de autoironie, pe care cei decedați le-ar transmite posterității. Foarte mulți străini se înghesuie la Săpânța printre morminte, însă atmosfera nu este deloc solemnă, ci dimpotrivă; crucile vorbesc despre nemurire, despre încrederea în viața de dincolo, astfel că moartea este celebrată drept o trecere modestă în lumea de dincolo.

Cimitirul din Deal, Sighișoara

cimitirul deal sighisoara

În realitate, este vorba despre cimitirul sașilor, dar fiindcă aparține de Biserica Evanghelică din Deal, cimitirul a devenit cunoscut prin prisma legăturii cu această biserică.

Este un cimitir evanghelic, inclus în patrimoniul UNESCO, extrem de vechi. Aici se regăsesc pietre funerare ce provin tocmai din secolul XVIII și la adăpostul cărora odihnesc sași de viță nobilă, ce aveau cândva mare influență în viața socială a Sighișoarei. Este considerat drept o filă de istorie locală, iar dincolo de vârsta pietrelor funerare, impresionante sunt și materialele de construcție – de regulă, era vorbă de gresie – și inscripțiile funerare, fie texte, fie motive tradiționale de cult evanghelic.

Multe dintre lespezile funerare au fost înlăturate de pe morminte, fiind însă păstrate sub forma unor monumente cu valoare istorică, amplasate în picioare, la vederea turiștilor. În mormintele vechilor sași au fost culcați oameni din timpuri ceva mai apropiate. Cimitirul Sașilor a devenit mai degrabă un obiectiv turistic istoric și artistic, și mai puțin un loc al tristeții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.