În regiunile din vestul și sudul Asiei trăiește o specie de vulpe mică care are denumirea științifică Vupes cana. Este numită vulpea lui Blanford și are lungimea corpului de 42 cm, lungimea cozii de 30 cm și greutatea corporală de 0,9-1,5 kg.

Vulpea lui Blanford prefreă zonele cu stepe aride sau habitatele montane cu pante stâncoase de la altitudini de 2000 m. Poate rezista și în zone deșertice de câmpie unde temperaturile în anotimpul de vară sunt foarte ridicate. Cele mai multe exemplare apar în Afganistan, Iran, Arabia Saudită, Oman, Yemen, Israel, Iordania, Pakistan, nord-vestul Indiei.

Coloritul firelor de păr de pe corpul vulpei lui Blanford este negru, mroniu, alb. Firele de păr și subpăr alcătuiesc o blană moale, pestriță pe partea dorsală, cu pete albe pe părțile laterale și o dungă neagră pe spate. Coada este stufoasă și lungă, are vărful negru. Capul este destul de mic, dar urechile lungi, au 9 cm fiecare și coloritul maroniu al firelor de păr rare de pe suprafata lor.

Cu ajutorul urechilor bine dezvoltate vulpea poate auzi foarte bine, iar cu ajutorul pavilioanelor elimină căldura în exces a corpului în timpul verii. Botul este lung și subțire, ochii sunt mari cu irisul de culoare închisă, iar pe față vulpea are câte o dungă neagră caracteristică speciei care se întinde de la ochi spre buza inferioară. Picioarele sunt subțiri și acoperite de fire scurte de păr. Partea ventrală a corpului este albicioasă sau maronie-deschisă.

Citește și:  Tapirul indian (Tapirus indicus), un animal nocturn și solitar
Vulpea lui Blanford (Vulpes cana), Foto: exzooberance.com
Vulpea lui Blanford (Vulpes cana), Foto: exzooberance.com

Vulpea lui Blanford este un animal de pradă care vânează mici mamifere, insecte, lăcuste, rozătoare. Se hrănește și cu struguri sau pepeni, distruge recoltele oamenilor. La rândul ei poate deveni victima unor animale sălbatice precum sunt leoparzii, sau a unor păsări de pradă – bufnițe și vulturi.

Trăiește solitar, doar în perioada de împerechere pot fi observate perechi de astfel de animale. Femela intră în călduri în lunile decembrie-ianuarie și face 1-3 pui. Puii apar după o perioadă de gestație de 2 luni, apoi sunt alăptați timp de 45 de zile. Ajung la maturitatea sexuală după 8-12 luni.

Speranța de viață la vulpea lui Blanford este de 4-5 ani în mediul ei natural și de 10 ani în condiții bune de trai, în captivitate. Blana acestei vulpi este moale, pufoasă, considerată foarte frumoasă și utilizată de asiatici în comerțul cu blănuri.

Video – Vulpea lui Blanford (Vulpes cana):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.