Dinozaurul Yingshanosaurus a trait cu aproximativ 190 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Jurasicului superior. Era un animal preistoric erbivor care popula zonele impadurite din apropierea apelor de pe teritoriul unde azi se afla Asia si se hranea cu plantele de la nivelul solului.

Ca aspect general se asemana foarte mult cu dinozaurul Stegosaurus care probabil a trait in aceeasi perioada a Jurasicului superior. Ca si acesta avea corpul bine protejat de la cap si pana la coada impotriva atacurilor dinozaurilor pradatori. Din spatele capului si pana la baza cozii prezenta doua randuri de placi osoase mari, iar partea finala a cozii avea cativa spini ososi lungi si ascutiti.

Placile aveau marimi diferite, nu erau fixate sau prinse de schelet, erau implantate in pielea groasa si solzoasa si formau un adevarat scut de aparare impotriva atacurilor animalelor de prada. Faptul ca placile erau acoperite cu piele bogat vascularizata dadea posibilitatea dinozaurului sa-si controleze schimburile de caldura cu mediul in care traia. De asemenea, zona umerilor era protejata prin perechea de spini lungi ascutiti, care aveau aspectul a doua aripi. Aceste aripi faceau clar diferenta intre cele doua sexe, deoarece se banuieste ca apareau doar la masculi.

Yingshanosaurus-jichuanensis-1.jpgCapul era foarte mic si putin alungit, botul nu era foarte robust, muschii masticatori erau putin dezvoltati, maxilarele aveau dentitia slaba – toate arata ca animalul era nevoit sa consume doar plantele fragede si moi, nereusind sa smulga si sa mestece vegetatia mai tare.

Atat membrele din fata cat si cele din spate erau robuste si puternice, destul de scurte, mersul animalului era patruped, dar se banuieste ca uneori pentru a ajunge la frunzele plantelor mai inalte se ridica pe membrele posterioare sprijinindu-se pe coada. Labele din fata aveau cate cinci degete groase si gheare copitate, iar labele din spate aveau doar cate patru degete, de asemenea prevazute cu gheare in forma de copita.

Ramasitele fosile ale dinozaurului Yingshanosaurus au fost descoperite in China, iar pe baza lor in anul 1984 paleontologul chinez Xingyong Zhou a descris si a numit aceasta specie drept Yingshanosaurus jichuanensis. Lungimea unui Yingshanosaurus adult a fost estimata la 5 m, inaltimea la 1,5 m si greutatea la o tona.

Dinozurul Yingshanosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Stegosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.