Zebra
Zebra

Zebra este un animal care face parte din familia calului, mai precis din randul ecvideelor (Equidae), ordinul imparicopitate (Perissodactyla). Poate fi intalnit pe tot continentul african, cu exceptia nordului Africii, de unde a disparut inca din Antichitate. Zebra este cunoscuta indeosebi datorita dungilor ei albe si negre, dungi care sunt diferite de la un exemplar la altul, adica fiecare zebra are un model unic de dungi. Cel mai raspandit exemplar este zebra de stepa, care poate fi intalnita in majoritatea savanelor din Etiopia de Sus, Sudan si, desigur, in Africa de Est pana in Africa Sudica de Vest. Un alt exemplar este zebra Grevy sau zebra lui Grevy, ce traieste cu precadere in regiunile cu tufisuri de savana, adica uscate sau in curs de uscare. Acest exemplar are inaltimea greabanului de 155 cm, si este cunoscuta ca fiind cea mai mare dintre toata zebrele. Traieste in nord-estul Africii, dar si in Etiopia si Somalia. Pe langa aceste doua exemplare mai sus mentionate, mai exista si zebra de munte, care, din nefericire, traieste in mai putine zone. De pilda, este mult mai mica decat zebra Grevy, inaltimea la greaban fiind de 120 cm, maximum 130 cm. Traieste, asadar, in zonele inalte cu altitudini de peste 1000 m deasupra marii, cum ar fi sudul Africii sau Namibia.

Alte exemplare sunt: zebra lui Grant (Equus quagga granti), ce are inaltimea la greaban de de 130 cm si traieste in Africa Orientala (Tanzania si Kenya); zebra lui Chapmann (Equus quagga antiquorum – Chapmanni), care are o inaltime de 130 cm si este considerata una dintre cele mai frumoase zebre, datorita culorii cafeniu-galbuie si a dungilor foarte late, negre si stralucitoare; zebra lui Burchell, care avea aceeasi inaltime ca zebra lui Chapmann, ea fiind exterminata inca de la inceputul anului 1900; un alt exemplar exterminat este zebra quagga, ce atinge lungimea de 140 cm si traia in Africa Meridionala. Se spune ca ultimul exemplar a fost vanat undeva prin anul 1858. Trebuie mentionat faptul ca dintre toate zebrele prezentate mai sus, numai trei mai traiesc in zilele noastre, si anume zebra de stepa, zebra Grevy si zebra de munte. De asemenea, cele de stepa si de munte apartin subgenului Hippotigris, pe cand cea Grevy este singura specie care apartine subgenului Dolichohippus.

Zebra este un mamifer erbivor copitat, care are membrele terminate cu un numar impar de degete. Spre deosebire de speciile care le sunt rude apropiate, cum ar fi calul sau magarul, zebrele nu au putut fi domesticite. Oricum, interventia omului a contribuit in mare parte la disparitia acestor specii, cu atat mai mult cu cat au fost si inca sunt vanate pentru pielea lor. Si nu numai acesta este un factor al faptului ca sunt animale pe cale de disparitie, ci si faptul ca oamenii le-au distrus incetul cu incetul habitatul lor natural, punandu-le viata in pericol. Despre zebra s-a crezut initial ca sunt animale albe care au dungi negre. Aceasta teorie s-a datorat faptului ca unele zebre au abdomenul alb. De fapt, zebra are pielea de culoare neagra, aceasta teorie fiind sustinuta, la randul ei, de evidentele inregistrate asupra embrionilor.

Zebrele se aseamana in multe feluri, de pilda, cu caii salbatici, deoarece ambele specii traiesc in grupuri. Sunt cunoscute ca fiind animale sociabile, adica comunica usor intre ele. Zebrele de munte si de stepa traiesc in grupuri, numite haremuri, formate de un mascul si restul de femele. Masculii care nu au atins inca maturitatea sexuala traiesc in grupuri cu alti masculi, asteptand sa se maturizeze indeajuns cat sa provoace un armasar, deja cap de harem. Avantajul unui astfel de harem este ca atunci cand grupul este atacat de hiene sau de cainii salbatici, ramane unit, zebrele ingramadindu-se unele in celelalte, in timp ce animalele de prada vor incerca sa le evite.

In ceea ce priveste zebra Grevy, aceasta nu se bucura de un loc permanent intr-un anumit grup. Zebrele Grevy stau impreuna cateva luni, 3-5 luni. Puii traiesc alaturi de mame, pe cand masculii prefera sa traiasca in solitudine. La fel ca si in cazul altor animale, zebrele comunica intre ele. Spre exemplu, vor scoate un fel de latrat ascutit daca trebuie sa se avertizeze intre ele de apropierea unui animal de prada. Comunicarea se mai face si prin intermediul urechilor. Daca o zebra are urechile trase inapoi, este furioasa si se pregateste de lupta, pe cand atunci cand sunt calme, urechile le stau drepte.

Femela atinge maturitatea sexuala mult mai devreme ca masculul, aceasta putand da nastere primului pui la varsta de 3 ani. Masculul nu se poate reproduce pana la varsta de 5 sau 6 ani. De asemenea, femela poate da nastere unui pui o data la un an, deoarece are grija de el timp de 12 luni. La nastere, puiul va avea pielea maronie, cu pete albe, in loc de pete negre si albe. Totodata, puiul va fi capabil sa stea in picioare, sa mearga si sa se hraneasca de la mama din primele zile de viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.