Complexul arheologic de la Abu Simbel, situat în Egipt, este format din două temple tăiate direct în piatră în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea.

Acesta este principal atracţie turistică a regiunii. Complexul, remarcabil prin masivele statui de piatră ale lui Ramses și ale soției sale, Nefertari, face parte din Nubian Monuments UNESCO World Heritage Site. Victoriile repurtate de Seti I şi de succesorul acestuia Ramses al II-lea împotriva hitiților au condus la acumularea unor mari bogății și a unui număr mare de sclavi. Aceasta a facilitat continuarea construirii templelor uriașe din zona muntoasă a văii Nilului.

Ramses al 2-lea
Ramses al 2-lea

Marele templu este considerat cel mai frumos templu ridicat de faraonul Ramses al II-lea. Fațada templului are 33 metri înălțime, și 38 metri lățime, fiind păzit de patru statui ale lui Rameses al II-lea. Sus, pe fațadă este sculptat un șir de babuini, zâmbind răsăritului. Deasupra intrării este inscripționat numele regelui Ser-Ma’at-Ra, iar între picioarele giganticelor statui se găsesc mai multe sculpturi mai mici ale familiei lui Ramses al II-lea: mama sa, Mut-tuy, soția sa Nefertari, precum și fii și fiicele lui. Pe pereții templului este descrisă bătălia de la Kadesh, purtată de Ramses cu hitiții.

Citește și:  Ankara - Turcia: Orașe de vizitat

Abu simbel peisaj

Abu Simbel este un templu unic și datorită modului în care Soarele luminează patru statui din interior, statui ale Ra-Harakhte, Ptah, Amun-Ra și Rameses II, celebrat doar în două zile din an pe 21 februarie, ziua regelui și 22 octombrie, ziua încoronării sale.

Situat mai la nord de templul mai mare templul este dedicat lui Ramses II, zeiței Hathor, zeița frumuseții și dragostei, și frumoasei sale soții Nefertari. Fațada este străjuită de șase statui, patru ale lui Rameses II și două ale lui Nefertari. Interesat este faptul că cele șase statui sunt egale ca înălțime, lucru neobișnuit pentru Egipt și semn al respectului pentru minuata zeiţă Nefertari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.