Acvariul din Constanţa, secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, se află pe faleza Cazinoului, în apropierea acestuia şi este primul acvariu public din ţară. A fost deschis la 1 mai 1958, într-o clădire ridicată la începutul secolului al XX-lea, care a necesitat o reamenajare completă, deoarece până în anii 1950 a avut altă destinaţie.

firma-de-la-acvariul-din-constanta-judetul-constanta.jpg

Deşi, în prezent, şi alte muzee de ştiinţe ale naturii au înfiinţat secţii cu aceeaşi specialitate, acvariul constănţean rămâne în continuare cea mai mare instituţie de acest fel din România.

Acvariul cuprinde 57 de bazine, în care este amenajată o expoziţie permanentă de faună şi floră acvatică, dar şi expoziţii temporare cu tematici de ecologie acvatică, biologie şi pescuit marin. Patrimoniul expoziţional, reprezentat de peste 100 de specii (1.300 de exemplare), este format în exclusivitate din organisme vii, Acvariul din Constanţa deţinând şi colecţii naturalizate de peşti şi nevertebrate marine şi de apă dulce din zone geografice variate. Acvariul este structurat pe mai multe secţii, după criterii ecologice şi biogeografice: secţia marină, secţia dulcicolă şi secţia peştilor exotici.

intrarea-in-acvariul-din-constanta-judetul-constanta.jpg

Secţia marină include specii de peşti şi nevertebrate din Marea Neagră şi migratori din Marea Mediterană, fiind cel mai mare şi mai reprezentativ sector al Acvariului, atât prin capacitatea bazinelor cât şi prin importanţa speciilor prezente aici.

Citește și:  Turnul Archebuzierilor: Obiective turistice Sibiu

Cel mai mare bazin are 30 de metri cubi şi adăposteşte cea mai bogată colecţie de sturioni, ce cuprinde toate cele 4 specii: morun, păstrugă, nisetru, cegă. Colecţia este renumită pentru importanţa ei ştiinţifică şi pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, unele atingând vârsta de 18 – 20 de ani.

acvariul-din-constanta-judetul-constanta.jpg

Alte specii prezentate în cadrul secţiei sunt pisica de mare, scorpia şi dragonul de mare, steluţele de mare, căluţul, acul şi aţa de mare, corosbinele şi cocoşeii de mare etc. Bazinul de recif atrage atenţia publicului vizitator cu specii ca peştele clovn, peştele chirurg sau ariciul de mare.

Secţia dulcicolă prezintă specii de peşti şi nevertebrate de apă dulce, întâlniţi în bălţile şi lacurile litorale, dar şi în Delta Dunării. Pe lângă răpitoare ca somn, şalău, biban şi ştiucă, mai sunt expuse şi specii ca babuşcă, roşioară, crap, caras, plătică.

imagine-cu-acvariul-din-constanta-judetul-constanta.jpg

O secţie bine reprezentată este cea a peştilor exotici, ce provin din diferite ecosisteme cu apă dulce din zonele tropicale şi subtropicale ale continentelor Asia, Africa, America şi Australia. Cele peste 50 de specii de peşti exotici ocupă 4 secţii ale Acvariului constănţean, printre acestea numărându-se trei varietăţi de Piranha, peştele cuţit, peştele înger, peştele lopată, peştele pisică etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.