Nu încape nicio îndoială: pentru mulți dintre noi, perioada de concediu reprezintă nu neapărat o obligație, cât o necesitate de pe urma căreia dorim să obținem cât mai multe foloase: să ne relaxăm, să ne simțim cât mai bine cu putință, numai că toate acestea au un preț, precum celelate lucruri.

Tocmai de aceea, pentru a evita orice fel de decepții, este nevoie să cercetăm îndeaproape toate posibilitățile pe care le avem la îndemână care, de fapt, ne sunt accesibile, să verificăm, la fel de precauți, fiecare ofertă în parte și costul ei, ca mai apoi să cântărim cu simț de responsabilitate toate avantajele și dezavantajele alternativelor găsite.

În asentimentul acestei idei, dorim să venim în sprijinul dumneavoastră cu câteva, dacă nu alternative, atunci sfaturi în alegerea unui hotel resort. Chiar și așa, pe lângă destinația propriu-zisă pe care o alegeți, trebuie sa vă îngrijiți și de hotelul la care urmează să vă cazați, nu de alta, însă există riscul ca, deși locul ales este de-a dreptul minunat, hotelul în care stați să nu fie tocmai în concordanță cu peretențiile dumneavoastră, de altfel, justificate.

În alegerea unui hotel resort, se impune, înainte de toate, o selecție cât mai inteligentă și deopotrivă mulțumitoare, ce se poate face doar prin cântărirea unor criterii, ca mai apoi, să evaluați fiecare domeniu în parte, cum ar fi:

  • cazarea
  • împrejurimile
  • mâncarea și restaurantele
  • servirea
  • activitățile și distracțiile 
  • prețurile

Ca prim pas, trebuie să știți că marile hoteluri resort, ce au un specific cu totul și cu totul special, pot fi găsite în întreaga lume. Spunem acestea, deoarece mulți dintre noi au tendința să aleagă un hotel resort doar în funcție de destinația aleasă, de prestigiu ori de împrejurimi. Cu toate acestea, la exact aceleași posibilități de cazare, oferte, prețuri și servicii doar locul concediului va face diferența, însă acesta din urmă se definește prin împrejurimi, atmosferă, precum și prin ceilalți oaspeți.

De pildă, un nord-american care dorește să găsească în locul de concediu cam aceeași atmosferă, precum acasă, preferă, de obicei, acele hoteluri din interiorul părții de uscat a Statelor Unite ale Americii, de vreme ce toți cei ale căror concepții merg mai mult spre direcția de relaxare și destindere, priveliști naturale și atmosferă asemenea se orientează cu precădere în direcția insulelor Caraibe, Hawaii, partea de sud a Oceanului Pacific, Oceanul Indian, Orientul Îndepărtat și Mexic.

hawaii
Plaja din Hawaii

Pe de altă parte, hotelurile resort din Europa au un aer mai sofisticat, respectiv mai cosmopolit, fiind frecventate de oaspeți din întreaga lume. Și să vă faceți o idee, românii cu venituri peste medie, chiar mari, preferă acele locuri de concediu total diferite de cele din țara lor. În Europa, românii se simt ca acasă, pe când pe celelalte continente, conaționalii noștri au impresia că se află într-o altă lume. Dacă tot vorbeam de hotelurile resort din Europa, trebuie să vorbim și de cele din Orientul Mijlociu și cel Îndepărtat care, la rândul lor, sunt adevărate oaze de liniște pentru cei care vor să scape de inima indrustrializată a marilor orașe, precum și de atât de agitată viața.

Ceea ce considerăm a fi un aspect important de care va trebui să țineți cont este clima: aflați la ce temperaturi și ce cantități de precipitații trebuie să vă așteptați în respectiva destinație de vacanță, raportându-vă la acea perioada aleasă. De pildă, unele hoteluri de la tropice vă promit temperaturi ridicate tot timpul, chiar dacă este o minciună sfruntată.

Este aproape imposibil să nu existe, în fiecare an, cel puțin o perioadă ploioasă, tocmai de aceea trebuie să vă informați cât mai bine. Ba mai mult decât atât, nu e nimic mai supărator și plictisitor decât să petreceți un sfârșit de săptămâna fără soare și fără să practicați activitățile care vă fac atâta plăcere. Este știut faptul că vremea rea ne poate strica planurile, în acest caz, alegerea unui hotel resort poate deveni o chestiune facil de dus la bun sfârșit.

În orașele sud-europene de la Marea Mediterană, precum și orașele situate în statele federale sudice din Statele Unite ale Americii există o climă destul de blândă. Numai că ceea ce trebuie să rețineți este faptul că o astfel de climă nu va fi întâlnită acolo chiar în orice perioadă a anului. Prin urmare, persoanele care caută destindere în soare, trebuie să aibă în vedere următoarele zone și perioade:

  • din luna iunie până în august se călătorește aproape perfect peste tot în Statele Unite ale Americii, Hawaii, Caraibe, Mexic sau Europa;
  • pe de altă parte, lunile septembrie și octombrie sunt perioade ideale pentru partea sudica din Caraibe, aici exceptând tornadele ocazionale, America de Sud, Hawaii, Mexic, Europa de Sud, precum și anumite zone din emisfera sudică;
  • totodată, perioada din noiembrie până în martie este recomandată pentru Caraibe, Mexic, America de Sud, partea sudică a Oceanului Pacific și zonele tropicale din Orientul Îndepărtat, Oceanul Indian, dar și Australia și Noua Zeelandă.

De menționat este că în aceste două ultime destinații de vacanță, și anume Australia și Noua Zeelandă, în ianuarie și februarie este cel mai frumos. De asemenea, se mai călătorește cu aceeași plăcere și din martie în sudul Statelor Unite ale Americii, Mexic, Hawaii, Caraibe, partea sudică a Oceanului Pacific și Tropicele din Emisfera Sudică. Așadar, în alegerea unui hotel resort, este primordial să vă interesați înainte de toate de aceste amănunte care, în fond, fac diferența.

Cazare

Oricât de frumoase ar fi priveliștile dimprejur, oricât de fermecătoare ar arăta serviciile hotelului resort pe broșură ori la fața locului, oricât de gustoase ar fi felurile de mâncare servite la restaurantul hotelului sau la cele din împrejurimi, absolut nimic nu va fi frumos atât timp cât cazarea nu va fi una confortabilă și corespunzătoare. Un tertip de care vă puteți folosi în alegerea unui hotel resort se referă la distribuția camerelor, precum și la felul în care acestea arată.

De pildă, un hotel bun, cu servicii asemenea, nu va avea niciodată camere bune și camere proaste, ci va exista o linie foarte fină trasă între aceste două părți. Mai cu seamă, dacă vi se spune că în apartamentul în care sunteți cazați ar fi înnoptat capete încoronate, atunci trebuie să vă puneți un semn de întrebare, mai ales dacă dumneavoastră sunteti, de fapt, cazați în ultimul colțișor. Cu alte cuvinte, vă folosește prea puțin dacă apartamentul în care stați este situat într-o parte a hotelului fără priveliști frumoase, ascuns parcă de ochii celorlalți oaspeți. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, odată ce v-ați cazat în hotelul resort este să verificați cât de spațioasă este camera, dacă bagajele vă vor sta în cale, ori dacă există îndeajuns de multe sertare și umerașe pentru haine.

Totodată, cu aceeași atenție, va trebui să verificați și baia, care este, până la urmă, oglinda serviciilor hoteliere. În baie, va trebui să aveți îndeajuns de mult spațiu în dulăpioarele speciale pentru articolele de toaletă. cazareUn amănunt pe care puțini îl observă se referă la decorații și la atmosfera pe care acestea o creează în cameră. Pe de altă parte, și vârsta mobilierului trebuie verificată, acesta trebuind să fie nou, curat și în stare perfectă. Unii turiști, cum intră în cameră, se duc țintă spre baie și miros prosoapele să vadă dacă sunt proaspăt spălate. Iar dacă ne-am imaginat vreodată că hotelurile resort din Caraibe sau Hawaii nu au niciun cusur, atunci v-ați înșelat amarnic.

Din nefericire, calitatea hotelurilor din întreaga lume a scăzut considerabil, aceasta fiind principala slăbiciune. Chiar dacă multe dintre tarife sunt de-a dreptul exagerate, camerele de oaspeți nu au fost renovate nicicând, ele fiind păstrate la un nivel mediu. În numeroase zone de la tropice, de exemplu, hotelurile nu au reușit să găsească un remediu pentru impresia deranjantă de umezeală. Una dintre cele mai frecvente scuze este legată de clima umedă, care, de altminteri, este inacceptabilă, mai ales că unele hoteluri destul de moderne ce nu sunt calificate drept hoteluri resort, au reușit să remedieze această problemă. Prin urmare, atât timp cât un hotel resort va înainta o asemenea scuză penibilă, ar trebui să vă fie destul de clar faptul că serviciile pe care le oferă nu au nici pic de seriozitate.

Nu putem să nu ne gândim la cele câteva hoteluri faimoase, cunoscute pentru golf și complet dotate pentru practicarea sportului, care nu au fost luate în considerare pentru a face parte din rândul hotelurilor resort, chiar dacă camerele lor de oaspeți au dovedit o calitate acceptabilă, în unele cazuri, mult mai acceptabilă ca situația din hotelurile calificate drept resort.

De menționat este faptul că multe hoteluri resort la care v-ați cazat în trecut, astăzi, și-au pierdut din strălucire în fața celor noi, deoarece nu au putut să țină pasul cu concurența prin renovări.

În alegerea unui hotel resort, trebuie să țineți cont de utilitățile camerei de oaspeți: verificați dacă are instalație de aer condiționat, minibar plin, seif în cameră, conexiune la internet, televiziune prin cablu și telecomandă, telefon cu formare directă a numărului, chiar și pentru apeluri internaționale, zonă de conversație, o baie luxoasă, verandă sau curte interioară, flori proaspete și halate de baie, bomboana obligatorie pe perna pentru noapte, precum și micile atenții care, de altfel, trebuie să fie mari.

Și totuși, dacă vă nemulțumesc serviciile actuale ale unui hotel resort la care v-ați gândit o perioadă îndelungată, puteți lua în considerare apartamentele suite cu prețuri extrem de ridicate. Iar pentru cine doarește să călătorească alături de copii, un apartament va fi, fără doar și poate, cea mai inteligentă decizie pe care ați putea-o lua.

Citește și:  Interviu cu Tony McTony: Into the Hitchhiking (II)

Împrejurimi

Nu mai e de mult un secret: oamenii se cazează într-un hotel nu cu intenția de a nu părăsi camera, ci cu dorința de a face cunoștință, de a se aventura prin locurile din împrejurimi. E drept că mulți nu aleg un hotel resort neapărat pentru împrejurimile sale, ci mai degrabă pentru dotările sale, însă nu putem să nu luăm sau să nu ținem seama de terenul exterior, precum și de împrejurimile care mi se pot deschide într-o priveliște nemaipomenită.

Caracterul unic al amenajărilor și al arhitecturii, frumusețea împrejurimilor și numărul, și calitatea dotărilor sunt foarte importante, în alegerea unui hotel resort, fiind imperios necesar să ținem cont de toate acestea. hotel view

Oricum, nu putem nega faptul că în marile orașe europene există îndeajuns de multe hoteluri confortabile și cu prețuri accesibile, numai că puține sunt cele care oferă acea legătură specială cu exteriorul, natura și, până la urmă, cu bazele care le califică drept hotel resort. Și să nu vă gândiți că doar această calificare va fi îndeajuns cât să vă simțiți confortabil: de fapt, amenajările într-un astfel de hotel vor avea ultimul cuvânt, și anume dacă vă veți simți bine sau nu.

De pildă, dacă jucați golf sau tenis, faceți scufundări, vă plac jocurile de noroc la masa de joc, faceți jogging, înotați, pescuiți sau doriți să faceți băi de soare trebuie să aflați înainte de toate dacă hotelul resort ales de dumneavoastră corespunde întocmai necesităților pe care le aveți. Întrucât în concediu trebuie să vă răsfățați, să vă relexați, să vă simțiți bine, ar fi lipsit de orice sens să alegeți un hotel care să nu satisfacă preferințele dumneavoastră.

Mâncarea și restaurantele

Știm bine că turiștilor adevărați nu le va sta mintea niciodată la curele de slăbire, nu de alta, însa aceștia trebuie să guste, în primul rând, din cultura țării străine pe care o vizitează. Și totuși trebuie să analizați toate perspectivele de alimentare, acestea având un rol major în alegerea unui hotel resort. De exemplu, dacă hotelul la care v-ați cazat are un restaurant ce nu vă poate satisface nevoile culinare, curiozitățile, atunci înseamnă că nu ați ales cea mai bună alternativă.

Puteți încerca totuși în cazul în care sunteți dornici, și restaurantele din împrejurimi. Poate și de aceea vorbeam mai devreme de cât de importante sunt, în definitiv, împrejurimile. Unele hoteluri resort dispun de demipensiune, pe când altele de pensiune completă. Cu alte cuvinte, în unele hoteluri vom găsi unu sau două restaurante, de vreme ce altele vor avea o gamă largă de alternative.mancare hotel

E adevarat că, în același timp, vă puteți interesa dinainte de restaurantele din împrejurimi, însă deja ar fi prea mult: în condițiile în care prețurile camerelor din hotelul resort la care v-ați cazat au prețuri și așa piperate, nu are absolut nici un sens să faceți deja astfel de concesii.

Totodată, dacă sunteți un gurmand înnăscut, atunci vă puteți interesa și de alte restaurante, mai ales dacă doriți să gustați mai multe feluri de mâncare. Gurmanzii vor fi profund dezamăgiți de hotelurile din Caraibe, Mexic și partea sudică a Oceanului Pacific. În fapt, puține sunt restaurantele din hoteluri care să atingă perfecțiunea culinară a celor din Europa.

De pildă, calitatea mâncărurilor servite în restaurantele resort din Statele Unite ale Americii, incluzând aici Hawaii, nu se ridică nicidecum la nivelul de normalitate al mâncărurilor preparate în restaurantele resort din Europa. Prin urmare, dacă sunteți gurmanzi înnăscuți, ar fi indicat să alegeți un hotel resort european.

Servirea

servire

Nu veți găsi niciodată prea multe detalii referitoare la personal și la felul în care acesta vă servește. Pentru mulți turiști, acest capitol se află printre cele mai importante, acest lucru fiind pus pe seama faptului că au avut experiențe oarecum neplăcute cu felul în care oaspeții unui restaurant resort i-au servit.

Am fi tentați să credem că în restaurantele de acest fel problema unei serviri plăcute, eficiente și amabile nu este în niciun chip o problemă discutabilă, ci mai degrabă o condiție pe care oaspetele o cumpără de îndată ce a pășit în holul mare al hotelului resort. Iarăși, vă atenționăm în privința unor destinații de vacanță, mai cu seamă în privința unor hoteluri resort care dispun de o servire execrabilă: Caraibe, America de Sud, Mexic și parte sudică a Oceanului Pacific.

Această problemă nu se referă nicidecum la o filozofie defectuoasă a managementului, ci mai degrabă la aplicarea unui alt ritm de viață. Drept urmare, vă sfătuim să evitați această zona a lumii, dacă aveți pretenții mai mult decât decente în ceea ce privește servirea.

Activități și distracții

Există mai multe categorii de turiști: unii care își doresc să fie lăsați în pace și să își practice hobby-urile, aventurierii, cei care nu își planifică concediul, mergând la risc, iar alții care se ocupă până și de cel mai mic detaliu cu putință. Ambele categorii de turiști își permit să aleagă un hotel resort, numai că puțini dintre aceștia cunosc faptul că politica hotelului poate fi extrem de importantă în acest scop.

Unele hoteluri resort au doar câteva simple baze sportive și restaurante, de vreme ce altele oferă jocuri, programe pentru copii, petreceri tematice, precum și alte activități care mai de care mai interesante și mai unice cu putință. Avantajul acestora din urmă este acela că se poate găsi ceva pentru fiecare, indiferent de vârstă. activitati hotelDin nefericire, puține sunt hotelurile care să-și rezerve 24 de ore din 24 pentru a le pune la dispoziție turiștilor activități de tot felul, pentru a-i binedispune ori pentru a le îndeplini necesitățile. Chiar și așa, în multe dintre acestea există un program zilnic, menit să organizeze tot felul de evenimente speciale. Iarăși, singura alternativă care vă rămâne în acest caz este să căutați și alte modalități de distracție prin împrejurimile hotelului.

În general ofertele sunt oarecum sărăcăcioase pentru multitudinea de turiști care le calcă pragul. Totodată, trebuie să ținem seama și de locul unde se situează hotelul resort la care intenționăm să ne cazăm. Unele, cum ar fi insula Hayman, Wakaya Club, Four Seasons din Maldive sau Vatuele și multe alte hoteluri resort din Bora Bora sunt situate pe insule private la ore întregi de orice urmă de civilizație.

În schimb, există hoteluri precum Fairmont Acapulco Princess Oriental, Grand Quisiana sau Marbella Club unde alternativele de a-ți petrece timpul sunt pe cât de numeroase pe atât de variate. Altfel spus, trebuie să vă gândiți cu exactitate ce anume căutați: o săptămână agitată, acțiune, sau relaxare în puțină singurătate, ca mai apoi să analizați la fel de minuțios ofertele hotelurilor resort la care doriți să vă cazați.

Prețurile

În ultimii cinci ani, s-a conturat un fenomen destul de interesant, pe care însă nimeni nu și l-a putut explica. Se pare că nu există absolut nicio legătură între amenajările hotelului, bazele sale, calitatea servirii și, în definitiv, calitatea cazării cu prețul cerut, sau mai nou, introdus într-o ofertă. Până la urmă, dacă vă doriți cu tot dinadinsul să vă cazați la un anumit hotel resort, va trebui să plătiți, în acest raționament neintrând nici vorbă de vreo urmă de negociere. Cu alte cuvinte, nu există nici o bază logică a prețurilor practicate de cele mai multe dintre hotelurile exclusiviste.

Și totuși, să nu uităm că prețurile sunt mult mai reduse în extra-sezon. Iar dacă vă doriți să faceți economii, va trebui să alegeți o camera în care ori nu dă spre mare, ori nu are o priveliște prea frumoasă. Și iarăși ne întoarcem la importanța împrejurimilor unui hotel resort. Ba chiar, deși nu există un motiv real, unele camere ale aceluiași hotel au prețuri izbitor de diferite, în sensul că o cameră care nu diferă cu mult de alta costă cu peste 35% mai mult decât cealaltă.

Tocmai de aceea, este recomandat să vă interesați cu privire la taxele ascunse, care, de altminteri, nu sunt inscluse în prospect. Aici sunt incluse acele taxe care se vor obligatorii, precum: suplimentele de preț pentru utilizarea saunei, a terenului de golf sau a parcării, precum și bacșișul obligatoriu ori taxele legale.

În unele cazuri, în prețul unui pachet este inclus și prețul unei mese, ceea ce este destul de convenabil având în vedere că o masă vă poate costa mult mai mult de atât. Cu toate acestea, trebuie să aveți încredere maximă în pachetul ales, respectiv în oferta care vă surâde, deoarece există riscul ca un aranjament tip demipensiune să se dovedească a fi nemulțumitor.

Totodată, veți ține seama și dacă unele hoteluri adaugă ceva la prețul existent al cazării pentru simplul fapt că în cameră vor înnopta și copii. Este indicat să fiți atenți până la ce vârstă se acceptă copiii în aceeași cameră cu părinții. Și să nu uităm totuși să comparăm prețurile din sezonul de vârf cu cele din extra-sezon, între care pot exista diferențe incredibil de prăpăstioase.

Doar dacă veți amâna concediul cu o săptămână, veți avea șansa să economisiți cu până la 20-30%. În sfârșit, în alegerea un hotel resort, trebuie să țineți cont de o serie de criterii, totul depinzând în mare parte de ceea ce căutați, de ceea ce vă doriți și, bineînțeles, de destinația aleasă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.