Alfred Nobel rămâne cunoscut în istorie ca inventator al dinamitei, dar în special ca creator al prestigioaselor premii Nobel. Însă viața și realizările sale depășesc cu mult aceste două fapte. Adevărat om de geniu, posedând creativitatea inventatorului, ambiția și talentele omului de afaceri, însă și sensibilitatea artistului. Câți știu faptul că Nobel a scris poezii?

Alfred Nobel – inventator și om de afaceri

Alfred Nobel1

Alfred Nobel, născut în 21 octombrie 1833 la Stockholm, provenea dintr-o familie avută și educată. Tatăl său era el însuși inventator, lucrând ca inginer în construcția de clădiri și poduri. Lucra și în domeniul armamentului și a motoarelor cu aburi. Întâmpinând probleme financiare, acesta își va părăsi familia când Alfred era mic, pentru a conduce afaceri în Rusia. Mama sa și-a întreținut copiii deschizând o mică băcănie.

Immanuel Nobel va avea însă succes în Rusia, oferind armatei ruse piese de armament și creând mine acvatice ce vor fi folosite de către ruși. Ca urmare a succesului, tatăl său își aduce familia în St. Petersburg, unde Alfred și frații săi vor beneficia de o educație privată excelentă.

Ca tânăr, Alfred Nobel era pasionat de literatură, de chimie și fizică și vorbea totodată 4 limbi străine. Immanuel Nobel dorea ca fiii săi să se alăture afacerii, astfel că decide să încurajeze interesul fiului său pentru chimie și să îl descurajeze în tentativele literare. Alfred își va aprofunda studiile în chimie călătorind în mai multe țări. În Paris are șansa să lucreze în laboratorul unui chimist experimentat și îl cunoaște pe Ascanio Sobrero, cel care inventase deja nitroglicerina.

Astfel rămâne Nobel pasionat de posibilitatea de a crea folosind nitroglicerina un explozibil mai stabil și mai sigur. Nitroglicerina nu putea fi utilizată în condiții de siguranță. Se va întoarce într-un final la familia sa și va investiga împreună cu tatăl său metode de a crea un explozibil ușor de controlat.

Alfred va lucra la Stockholm împreună cu tatăl său și cu unul dintre frații săi, Emil, la experimente cu nitroglicerină. Din păcate, în cadrul unui experiment, o explozie îi omoară fratele și încă câteva persoane. În urma mai multor explozii, guvernul îi interzice experimentele. Inventatorul va găsi o zonă izolată la marginea lacului Malaren unde nu punea în pericol alți oameni și va continua să lucreze.

Experiențele sale vor avea succes: combinând nitroglicerina cu diverse substanțe, va descoperi o mixtură ce crea un explozibil puternic și mult mai stabil. Dinamita este astfel brevetată în 1867, Alfred fiind și cel care a inventat dispozitivul de a detona în siguranță explozibilul. El își va continua munca de cercetare, ulterior creând alte două tipuri de explozibili și mai puternici.

Alfred Nobel a dovedit talent și ambiție de om de afaceri, folosindu-se de invențiile sale pentru a obține profit. Invenția sa era extrem de utilă în domeniile construcțiilor și mineritului. Fabrica sa exporta în multe țări explozibili, iar în timp a înființat fabrici și laboratoare în peste 20 de țări. Unele dintre acestea sunt și în ziua de astăzi întreprinderi profitabile. În afară de explozibili, Nobel va avea până la sfârșitul vieții 355 de brevete de inventator (printre acestea cauciucul sintetic, pielea și mătasea artificială).

Alfred Nobel – omul

Alfred Nobel11

Pasiunile lui Alfred depășeau știința. A fost dintotdeauna interesat de literatură și chiar a scris poezii și piese de teatru. Era până la urmă un om de o sensibilitate și intuiție remarcabilă, în pofida aparenței sale de om rece. Tocmai de aceea suferea din cauza celor care îl numeau “comerciant al morții”.

O altă pasiune a sa erau călătoriile, nu doar în interes de studiu și afaceri. Un apropiat al său, cunoscutul Victor Hugo, îl poreclise „vagabondul cel mai bogat al Europei”. Fără a călători și cunoaște atâtea locuri, atâți oameni, poate că viziunea sa ar fi fost mai limitată.

Viața personală a omului de geniu era însă stearpă. Deși iubise în tinerețe, fusese refuzat. I se cunosc trei iubiri, dintre care prima ca tânăr în Rusia și ultima cu o florăreasă din Paris. Relația care va marca însă destinul său este cea pe care a avut-o cu contesa Bertha Kinsky. Deși doar zvonurile spun că ar fi avut o relație de iubire cu aceasta, este adevărat că cei doi au întreținut o prietenie adevărată până la moartea savantului.

Contesa l-a cunoscut pe Nobel răspunzând la un anunț al acestuia, prin care el căuta o doamnă care să se ocupe de casă și să-i fie secretară. Deși nu după mult timp contesa s-a întors în Austria, țara sa natală, și s-a căsătorit, a întreținut o corespondență regulată cu inventatorul. Ea a devenit o activistă pentru dezarmare și pace, de aceea prietenia lor este oarecum un semn al destinului.

Tot contesa este cea care l-a influențat semnificativ pe Alfred Nobel cu viziunea ei pacifistă (ea va fi, de altfel, prima laureată a premiului pentru pace). Testamentul final al inventatorului ar fi arătat poate diferit în lipsa influenței contesei.

Nobel se stinge din viață la 10 decembrie 1896, lăsând în urma sa o mare surpriză.

Testamentul lui Alfred Nobel – înființarea premiilor Nobel

Alfred Nobel și-a dorit utilizarea celei mai mari părți din averea sa în scopul creării unei fundații care să premieze anual pe cei care au adus contribuții importante omenirii prin activitatea lor. După cum s-a spus, influența contesei Kinsky a fost semnificativă în această decizie, la fel și dorința inventatorului de a lăsa mai mult în urma sa decât reputația ca creator și negustor de explozibili.

De fapt, se pare că Nobel era dezamăgit și deranjat de reputația sa și de porecle precum cea de „comerciantul morții”. Se spune că un mic incident l-a supărat în mod special: în cadrul anunțului morții unuia dintre frații săi se făcuse o greșeală: fratele său era confundat cu el, iar anunțul declara că „negustorul morții” a decedat. Alfred a fost afectat de acest incident.

Astfel că va dori înființarea fundației care va acorda anual câte un premiu în domeniile fizică, chimie, medicină, literatură și pace. Astfel, moștenirea lăsată de Nobel rămâne în istorie. Deși rudele sale au încercat să conteste testamentul, în anul 1901vor fi decernate primele premii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.