Superbul edificiu Alhondiga de Granaditas, ce se afla intr-o zona deluroasa a fermecatorului si, paradoxal, tumultosului oras Guanajuato, este o structura rectangulara, ridicata in stil neoclasic. Bunul gust se reflecta in exteriorul simplu, deloc opulent si respingator, asa cum, cel mai probabil, am fi tentati sa credem. In ciuda faptului ca pare mai degraba o fortareata, impresionanta cladire a avut, initial, un alt scop, si anume acela de siloz si centru de comercializare a granelor.

Alhondiga de Granaditas1

Se pare ca Alhondiga de Granaditas a fost construita intre anii 1798 si 1809, hotarandu-se ridicarea unor ziduri groase din piatra, indeajuns de masive cat sa nu se darame, ferestre mici la primul etaj si numai doua intrari, una mica, cu fata spre est si cealalta, mult mai mare, fiind intrarea principala, indreptata spre partea de nord.

Edificiul este cu atat mai impresionant cu cat nu a fost construit pentru capete incoronate ori cu scop administrativ. Ba, mai mult decat atat, granarul dispune si de o splendida curte centrala, amplasata bineinteles in interior, precum si de doua scari ce duc spre primul etaj al cladirii. Daca o privim din exterior, Alhondiga pare total impenetrabila, motiv pentru care mai multi spanioli au venit aici sa caute sa se refugieze cand a izbucnit Razboiul Mexican pentru Independenta. Din nefericire, zidurile masive nu au fost indeajuns pentru a-i apara pe spanioli de insurgentii mexicani, usile de lemn nerezistand in fata atacurilor.

Alhondiga de Granaditas11

Astfel, in anul 1810, insurgentii mexicani, care se aflau in lupta lor pentru eliberarea de sub dominatia coloniala spaniola si condusi de preotul Miguel Hidalgo, aveau sa asedieze orasul Guanajuato. Considerand Alhondiga de Granaditas drept o structura indeajuns de masiva cat sa-i protejeze, regalistii spanioli s-au refugiat in ea, dar un miner mexican din localitate, cunoscut drept El Pipila, si-a legat o piatra de spate pentru a se proteja de proiectile, s-a repezit spre usa din est si i-a dat foc in cele din urma, dupa care insurgentii au luat cu asalt cladirea de indata, omorandu-i pe toti cei care au ales sa se adaposteasca acolo.

Citește și:  Real Fabricas de Tabaco Partagas: Obiective turistice Cuba - Havana

Inevitabil, insurgentii mexicani au reusit sa cucereasca orasul, iar imediat dupa, au decis sa plece spre Ciudad de Mexico, dar patru dintre liderii lor, si anume Hidalgo, Igancio Allende, Juan Aldama si Jose Mariano Jimenes, au fost capturati si ucisi prin decapitare. Dorind sa se razbune, capetele lor au fost atarnate in cele patru colturi ale cladirii Alhondiga de Granaditas, in asa fel incat ceilalti revolutionari sa stie ce ii astepta. In sfarsit, dincolo de istoria sa si de zidurile simple, sta arhitectura destul de frumoasa si oarecum pretioasa a interiorului, murdarit cumva de un trecut in care s-a varsat mult sange.

Alhondiga de Granaditas111

Aceasta superba cladire, ce azi functioneaza ca muzeu, este una dintre cele mai importante cladiri din istoria Mexicului, fiind un simbol al luptei pentru libertate si, de ce nu, al rezistentei in fata strainilor care, nu de putine ori, au calcat pe pamant mexican pentru a-l ocupa abuziv. Daca vizitati Mexic, trebuie neaparat sa vedeti si aceasta frumoasa cladire, mai ales ca autoritatile au transformat-o intr-un muzeu cu adevarat impresionant, in care trecutul si, totodata, grandoarea arhitectonica ii confera o nota specific mexicana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.