Din punct de vedere literar, democratia a adus in secolul al XIX lea domnia unor oameni mediocri, cu judecata marginita, controlati de idei banale si limitate.

Un celebru scriitor francez, Stendhal, a preferat forma de guvernare a americanilor care era net superioara fata de cea franceza. Aceasta marturisire el o impartaseste lui Lucien Leuwen, eroul romanului cu acelasi nume.

Stendhal
Stendhal

Marie-Henri, pe numele sau adevarat, s-a nascut in anul 1783 in Grenhole, Franta. Moartea mamei sale ii provoaca o durere imensa, moment in care Stendhal isi incepe “viata morala”. A avut o stima imensa fata de rudele din partea mamei, iar pe tatal sau il banuia ca este infidel si monarhist.

Inca din anii tineretii simte dezgust, oroare fata de viata spirituala, fata de religie.

Prima sa lucrare a fost publicata in 1814. Semneaza “Lettres ecrites de Vienne en Autriche sur le celebre Haydn, suives d’une vie de Mozart et de considerations sur Metastase et sur l’etat present de la musique en France et en Italie” cu pseudonimul Louis Alexandre Cesar Bombet. Aceasta prima lucrare publicata a fost atacat de catre Giuseooe Arpani. Romancierul francez a fost acuzat de plagiat.

La trei ani dupa, publica Histoire de la peinture en Italie, opera in doua volume pe care a semnat-o cu initialele M.B.A.A. Si aceasta lucrare a fost acuzata de plagiat.

Cei mai tulburatori ani ai vietii sale au fost 1818-1821. In aceasta perioada l-au mistuit dorinta, patima pentru bani, lucru cazut de mostenirea lasata de tatal sau (20 iunie 1819). Este banuit ca ar fi colaborat cu clanurile carbonarilor. Dupa moartea idolului sau, Napoleon ( 5 mai 1821) se stabileste in Paris, fiind orbit de dorinta de a se sinucide.

In 1923 apare pentru prima data o scriere de-a sa semnata cu nume de M. de Stendhal: “ Racine et Shakespeare”, iar dupa doi ani apare al doilea volum “ Racine et Shakespeare II ou reponse au manifeste contre le Romantisme prononce par M Anger dans une séance solennelle de L’Institut”.

Viata lui Stendhal a fost una tumultoasa. Iubirea lui fata de Methilde ( iubita poetului Ugo Fascolo ) nu a fost niciodata impartasita, accentuandu-se si mai mult in subconstientul sau dorinta de a se sinucide. Methilda Viscontini a murit in 1825. La aflarea acestei vesti, Stendhal a reactionat pe masura trairilor sale interioare “ o prefer moarta decat necredincioasa”.

In anul 1827 scriitorul francez publica un roman care nu i-a adus succesul “Armance ou quelques scenes d’un salon de Paris”. In aceasta opera, eroul se sinucide.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Se apuca sa scrie romanul “ Le Rouge et le Noir”, lucrare care initial s-a numit Chronique de 1830. Romanul devine capodopera a literaturii franceze. Opera sa face parte din marile capodopere ale literaturii universale. Chiar si Stendhal a fost constient de valoarea lucrarii sale, astfel incat in “ Souvenirs d’egotisme” afirma ca “ nu pretuiesc decat a fi retiparit in 1900”.

Stendhal a fost printre putinii scriitori care si-au scris singuri un articol necrolog. Multa vreme actiunile sale au fost dominate de disparitia subita a mamei sale, dar si de iubirea neimpartasita.

In 1835 isi scrie testamentul in care ii lasa Paulinei Perier Lagrange manuscrisul romanului Lucien Leuwen, initial numit “ L’Amarante el le Noir”. Mistuit de amintiri, chinuit de imaginile femeilor din viata sa, incepe sa scrie deasupra lacului Albana, pe nisip numele tuturor iubitelor sale, ultima fiind Giulia Renieri dei Rocchi.

In 1839 scrie doua romane “ Lamiel” si “ La Chartreuse de Parme”. Cea de-a doua lucrare fiind extrem de apreciata de catre contemporanii sai, printre care se numara si Honore de Balzac care incepe sa scrie articole in care lauda Manastirea Din Parma.

Stendhal incepe sa aiba atacuri de apoplexie. A murit in camera din hotelul Neuve des Petits Champs, singur. Este ingropat in cimitirul Mont-Martre.

Tarziu, in anii 1900, apare gratie romanului Jean de Mitty, romanul Lucien Leuwn, scris dupa manuscrisele originale, insa nu varianta completa. Lucrarea a fost publicata in intregime in anul 1927.

M. de Stendhal a fost un scriitor complex, rotund care a avut de trecut prin mai multe etape. Marcat de disparitia mamei, incearca sa se refugieze in bratele unei iubite care nu era a lui. Gandirea politica din acea vreme l-a orientat si catre setea de bani, de avere.

foto: toutlecine.com
foto: toutlecine.com

A reusit sa ofere, nu doar Frantei, capodopere literare de o valoare inestimablia. Rosu si Negru va ramane in continuare o opera fundametala ce trebuie citita de toata lumea.

Daca reusea sa publice romanul Lucien Leuwen in timpul vietii, cu siguranta opera s-ar fi transformat ca Manastirea din Parma intr-o capodopera literara.

S-a realizat si o ecranizare dupa o lucrare de-a sa, “ Vanina Vanini”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.