Alta este municipalitatea cea mai populată din regiunea Finnmark, Norvegia. Centrul administrativ al municipiului este orașul Alta. Unele dintre principalele sate din municipalitate includ: Kåfjord, Komagfjord, Kvenvik, Langfjordbotn, Leirbotn, Rafsbotn, Talvik și Tverrelvdalen.

Municipalitatea este, probabil, numită după fiordul local Altafjorden. Numele provine din nordica veche, cuvânt care se referă la o lebadă sau poate fi un cuvânt finlandez (alaattia), care se referă la o „câmpie”. Înainte de 1918, numele a fost scris Alten.

Alta panorama

Turiştii pot mergă la sculpturile din piatră de la Alta, care datează din 4200 î.Hr. şi sunt pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cultura Komsa a fost numită după muntele Komsa care se află în municipiul Alta, unde au fost descoperite primele vestigii arheologice ale acestei culturi.

În urma rebeliunii Sami Kautokeino din anul 1852, liderii rebeli Mons Aslaksen Somby și Aslak Jacobsen Hætta au fost decapitați la Elvebakken în Alta, la 14 octombrie 1854. Corpurile lor au fost îngropate în nişte morminte în afara cimitirului Kåfjord la Biserica din satul Kåfjord în Alta. Capetele lor au fost trimise la Institutul de Anatomisk de la Universitatea Kong Medical Frederiks în Oslo, unde au fost păstrate pentru mai mult de un secol ca parte din colecțiile de cranii ale universității.

Citește și:  Reims - Franta: Orașe de vizitat
Altaelva
Altaelva

Pasionaţii de pescuit pot merge pe râul Altaelva, un loc excelent pentru pescuit de somon. Regele Norvegiei şi-a făcut un obicei în a vizita râul în fiecare vară pentru a pescui aici.

Oraşul are şi un port la mare, unde se pot face plimbări cu barca sau pe faleză. La restaurantele de pe plajă se pot mânca diferite preparate din peşte proaspăt sau se pot face picnicuri în aer liber pe dealurile de coastă.

Peisajul de la Alta este splendid indiferent de anotimp, cu panorame specifce regiunii de nord a Europei. Turiştii au o varitate de obiective turistice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.