Anew este un oraș din Turkmenistan, capitala provinciei Ahal. Numele orașului este provenit din persană cu înțelesul de „Apă Nouă”. Orașul Anew este situat la 8 kilometri sud-est de capitala Așgabat, în apropiere de frontiera cu Iranul. Săpături arheologice au scos la iveală urme ale locuirii, în apropierea orașului ce datează din mileniul al III-lea înainte de Hristos.

Excavarea a acestui sit arheologic a fost început în 1904 de către arheologul american Raphael Pumpelli. Situl a fost înconjurat de un zid mare cu un șanț. În timpul săpăturilor au fost găsite schelete de copii, ceramică pictată cu ornamente geometrice și cele mai vechi rămăşiţe de cămile. Se presupune că aceste cămile au fost domesticite pentru prima dată pe teritoriul de astăzi al Turkmenistanului. Cetatea de la Anau a fost locuită din perioada Imperiului Parthian.

Turiştii pot face o vizită la ruinele Moscheii Seyit Jemalet, aflată la est de așezările neolitice şi în partea de sud a cetăţii. Este cel ami remarcabil edificiu printre numărul mic de monumente ale epocii Timurid în Turkmenistan. Moecheea a fost construită în timpul domniei lui Abu Kasim Baber Bahadurhan în Khorezm între anii 1446 şi 1447. Construcţia sa a fost plătit de către vizirul Muhammed Khudaiot, care a ales un loc lângă mormântul tatălui său Jemaletdin. Moscheea a fost complet distrusă la cutremurul din 1948.

Citește și:  Monumentul de la Termopile

O caracteristică remarcabilă a acestei moschei este un mozaic de deasupra arcului de intrare ce reprezentă doi dragoni care se luptă. Mozaicul este mare de aproximativ 8 metri. Unii oameni cred că dragonii erau totemuri ale tribului turkmen că Seyit Jemaletdin a aparținut acest trib.

Astăzi, Moscheea Jemaletdin Seyit este un loc de pelerinaj. Cuplurile fără urmaşi aduc la templu ca jertfă haine pentru copii şi păpușele pentru copii care sunt lăsate agăţate în hamace mici prinse între două bețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.