Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu a fost proiectat şi ridicat de către Constantin Brâncuşi în anii 1930, în semn de omagiu adus eroilor gorjeni căzuţi în primul război mondial. Ansamblul are patru componente – Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului şi Coloana fără sfârşit, aflate pe pe strada Eroilor şi aşezate pe o axă orientată est-vest, cu o lungime de aproximativ 1,5 kilometri.
Născut în satul Hobiţa, în apropiere de Târgu Jiu, Constantin Brâncuşi (1876 – 1957) este una dintre figurile reprezentative ale sculpturii moderne universale. După absolvirea Şcolii de Arte şi Meserii din Craiova şi a Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, Brâncuşi este admis prin concurs, în 1905, la Ecole Nationale des Beaux Arts din Paris. Din anul 1907, acesta aderă la arta nonfigurativă, prin care îşi câştigă recunoaşterea mondială, influenţând prin operele sale conceptul modern de formă în sculptură.
În iarna anului 1934, lui Constantin Brâncuşi i s-a propus să construiască un monument în cinstea eroilor din Primul Război Mondial, solicitarea venind din partea Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, prin intermediul preşedintei Aretia Tătărescu, soţia primului ministru Gheorghe Tătărescu.
Cele patru componente au fost realizate de Brâncuşi în perioada 1937 – 1938. Între anii 1934 şi 1937, sculptorul român a proiectat şi executat personal piese ale ansamblului, în paralel cu proiectul unui templu din India.
Iniţial, intenţia a fost de a construi doar o coloană de 16 module, numită Coloana fără sfârşit, însă ulterior au fost adăugate poarta, masa şi scaunele. Lucrările sunt inspirate din folclorul românesc, dar în acelaşi timp au o tentă modernă şi universală. Se pare că numele dat de Brâncuşi ansamblului ar fi fost „Calea sufletelor eroilor”.
Masa tăcerii se află în Grădina Publică din Târgu Jiu, aproape de malul râului Jiu. Lucrată în calcar de Bampotoc, este înconjurată de 12 scaune de piatră rotunde, în formă de clepsidră. Masa are un diametru de 2,15 metri şi o înălţime de 0,88 metri, simbolizând masa de dinaintea luptei. Timpul este măsurat în tăcere de clepsidrele – scaune.
Aleea scaunelor cuprinde două bănci de piatră şi 30 de scaune din piatră pătrate, în formă de clepsidră, dispuse de o parte şi de alta a aleii în grupuri de câte trei, făcând legătura între Masa tăcerii şi Poarta sărutului, situată la intrarea în parc. Pe marginea aleii, s-au plantat 20 de plopi piramidali.
Poarta sărutului, realizată din travertin, are lăţimea de 6,45 metri, înălţimea de 5,13 metri şi grosimea de 1,69 metri. Simbolizează trecerea spre o altă viaţă, iar motivul sărutului, încrustat pe stâlpii porţii, poate fi interpretat şi ca ochii care privesc spre interior.
Coloana fără sfârşit, Coloana infinitului sau Coloana sacrificiului infinit este considerată cea mai importantă parte componentă a ansamblului. Constituită din 16 module romboidale din fontă, fiecare avand 1,80 metri înălţime, ea reprezintă un adevărat axis mundi care sprijină bolta cerului. Înălţimea totală a coloanei este de 29,33 de metri.
Aceasta a fost realizată tehnic de către inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, după un modul cioplit în lemn de tei de Brâncuşi. Construcţia ei a fost demarată în august 1937 la Petroşani şi s-a incheiat în noiembrie la Târgu-Jiu, iar metalizarea s-a realizat în iunie – iulie 1938.
Pe lângă lucrările lui Brâncuşi, Calea Eroilor include şi biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, situată pe axa ansamblului sculptural, fiind un element de legătură între părţile componente ale acestuia. Lăcaşul de cult a fost ridicat în perioada 1927 – 1938 pe locul unei biserici mai vechi ce data din anul 1777.
Poarta Sărutului a fost inaugurată pe 7 noiembrie 1937, la aceeaşi dată cu biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Întregul ansamblu a fost inaugurat la 27 octombrie 1938, imediat după sfinţirea mausoleului comemorativ de la Mărăşeşti.
Ansamblul de la Târgu Jiu a fost restaurat în perioada 1995 – 2005, lucrările de reabilitare fiind realizate cu fonduri guvernamentale şi printr-un împrumut de la Banca Mondială. Ansamblul a fost inclus în patrimoniul cultural european în 2007. În anul 2013, s-au sărbătorit 75 de ani de la inaugurarea ansamblului Calea Eroilor, singura lucrare majoră de artă monumentală realizată de Brâncuşi.
La capătul axei est-vest se află impresionanta Coloană fără Sfârşit, un stâlp de 29,35 metri înălțime care se îngustează către cer, reprezentând dorința de ascensiune spirituală și nemurire a sufletelor eroilor.
De-a lungul anilor, Ansamblul monumental Calea Eroilor a devenit nu doar un punct de referință cultural și istoric, dar și un simbol al identității naționale, fiind vizitat anual de mii de turisti din întreaga lume, atrași de profunditatea și simplitatea lucrărilor lui Brâncuși.