Regatul Arabiei Saudite este cea mai mare țară din Peninsula Arabă, avându-i în proximitate pe vecinii săi Irak, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Yemen. Cu o coastă maritimă de mari dimensiuni, în partea de est se află Golful Persic – prelungirea Mării Arabiei – iar în partea de vest se află Marea Roșie. Arabia Saudită este denumită totodată și „Țara celor două moschei sfinte” făcându-se referire la Mecca și Medina, locurile sfinte ale Islamului.

steag Arabia Saudit

Pentru turiștii interesați de obiceiurile religioase, în special de islamism, puține țări din lume sunt atât de bogate în vestigii sacre, așa cum este Arabia Saudită. Locul de naștere al Profetului Mohamed, statul arab este gazda celor mai sfinte locuri ale islamului. Saudiții se mândresc cu protejarea acestor pământuri sfinte, iar legile sunt strict implementate de mutawwa, poliția religioasă.

Locuită din mileniul I î.Hr. de triburi arabe care au întemeiat mici regate ce ulterior s-au dizolvat, Peninsula Arabică este unificată pentru prima dată între 630 și 635 de Mahomed, întemeietorul Islamului. De aici pornesc cavalerii arabi care vor răspândi noua religie prin Africa de Nord până în Spania, iar în Asia până în inima Indiei.

Muhammad Ibn al-Wahhab pune în Nejd, după 1740, bazele unei secte islamice puritane și militante, câștigând de partea sa și pe emirul de Daraiyya, Muhammad Ibn Saud, fondatorul actualei dinastii dominatoare din Arabia Saudită. Ibn Saud și fiul său cuceresc Nejdul, unificând aproape întreaga peninsulă sub autoritatea dinastiei saudite.

Jeddah
Jeddah

Turiștii se pot bucura de locuri încarcate tradițional care au evoluat în mari așezări urbane. Unul din aceste locuri este Jeddah, situat pe coasta Mării Roșii, fiind un important centru urban din vestul Arabiei Saudite. Acesta este cel mai mare oraș din provincia Mekka, cel mai mare port maritim la Marea Roșie, un nod comercial important și al doilea mare oraș din Arabia Saudită, după capitala sa, Riyadh. Aceasta este astăzi o modernă metropolă. În anul 570 se năștea în Mecca profetul Mahomed, cel caruia Allah i-a revelat cartea sacră, Coranul și care a propovăduit lumii credința sa. Petrece 10 ani la Medina unde formează prima comunitate de musulmani , desprinzându-se de ideile iudaismului și creștinismului.

Citește și:  Ce să bei în funcţie de ţara în care te afli

Există o multitudine de întinderi de plajă pe malurile Mării Roșii, precum și porțiuni muntoase ca Taif. Orașul Al Ula joacă rolul de poartă de acces spre Medain Saleh, o colecție impresionantă de locuințe sculptate în piatră, precum magnifica Petra din Iordania. Petra, „orașul de piatră”, ce impresionează pelerinii, este un sit arheologic ce se întinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, străbătând un lung defileu și se întinde apoi pe laterala estică a văii Arabah, cunoscută sub denumirea de „Wadi Araba” – o vale cuprinsă între Marea Moartă și Golful Aqaba.

Dammam
Dammam

Centrele cosmopolite din Jeddah, portul de la Marea Rosie, Riyadh și localitatea litorală Dammam – cel mai mare oraș din partea de est – sunt doar câteva din multitudinea locurilor ce merită vizitate de turist. În fiecare din aceste zone se pot întâlni cartiere întregi de cumpărături, cafenele cochete, bazaruri tradiționale și mall- uri strălucitoare, cu produse de cea mai bună calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.