Testoasa Archelon a fost o reptila marina preistorica foarte asemanatoare cu testoasele marine de azi. Aceasta reptila traia atat in mediul acvatic cat si terestru, popula zonele de tarm si se hranea in special cu pesti si meduze. Avea corpul protejat pe partea ventrala de un plastron si pe partea dorsala de o carapace ce prezenta o serie de gauri circulare si crapaturi care ii diminuau mult din greutate, astfel incat reptila se deplasa mai usor in ambele medii de viata.

In perioada de reproducere imperecherea intre mascul si femela avea loc in apa, apoi femela venea pe uscat, isi sapa gropi adanci in nisip in care isi depunea ouale, apoi le astupa pentru mentinerea temperaturii constante necesare clocirii cat si pentru ascunderea acestora de pradatori.

Gropile erau sapate cu ajutorul membrelor posterioare care prin forma lor se asemanau cu doua lopeti uriase. Unii cercetatori considerau ca aceste reptile aveau un corp extraordinar de masiv pentru a se deplasa pe uscat, de aceea concluzia lor a fost ca femelele isi tineau ouale in corp si nasteau dupa o perioada pui vii.

Citește și:  Top 10 filme de groază, imagini terifiante cu animale sălbatice

Archelon

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1970, in Kansas si Dakota de Sud, si datau de acum 70-65 de milioane de ani in urma, din era Mezozoica, din perioada Cretacicului superior. Fosila gasita in Dakota de Sud este considerata un gigant Archelon ce masoara 4 m. Pe baza studiului facut asupra lor paleontologul George Reber Wieland a descris aceasta specie in anul 1896 si a numit-o Archelon ischyros.

In anul 1900 este descrisa o noua specie pe baza analizei facute asupra altor ramasise fosile si este numita Archelon marshi in onoarea marelui paleontolog american Charles M. Otniel. Expertii au estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de aproximativ 4 m si greutatea de 2 tone.

Specia Archelon a fost clasata in ordinul Testudines, familia Protostegidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.