Filosofia secolului XIX a fost influentata de gandirea si ideile filosofului german Friedrich Nietzsche. Data nasterii sale coincide cu cea a regelui Friedrich Wilhelm al IV lea, 15 octombrie 1844.
La varsta de numai patru ani, tatal sau a murit de o boala psihica. Din nefericire aceasta boala s-a manifestat si la fratele mai mic al filosofului, care a murit la doi ani dupa tatal sau.
Decesul celor doi a provocat o suferinta imensa familiei care s-a mutat intr-un orasel micut de langa Naumburg.
Gandirea sa a fost influentata de operele lui Robert Schopenhauer (1788-1860).
A intrat la universitatea din Bonn ca student la teologie si psihologie. Interesul sau s-a axat mai mult pe psihologie, asupra textelor biblice clasice. Unul dintre profesorii sai a fost Jahn Otto ( 1813 – 1869 ), cel care a scris biografia lui Mozart.
Datorita eseurilor scrise asupra cartilor lui Aristotel, lui Theognis si ale lui Simonides a inceput sa devina apreciat in cadrul facultatii.
Aparitia “History of Materialism and Critique of it’s present significance” i-a afectat foarte mult imaginatia ganditorului german. Oricum ideile lui Schopenhauer legate de religie i s-au implementat inca din anii adolescentei.
In timpul activitatii sale militare, Nietzsche a suferit o puternica lovitura la nivelul pieptului. Intors la Universitatea din Leipzig, il cunoaste pe cel care avea sa ii devina prieten foarte bun, Richard Wagner. La numai 24 de ani devine profesor la Universitatea din Swiss.
Pe durata razboiului franco-prusian (1870-1871), Nietzsche a fost paramedic voluntar. Aceasta experienta s-a dovedit a fi una traumatizanta. A trebuie sa vada grotescul, frica, moartea, bolile, teroarea din razboi. Din nefericire a trebuit sa ia contact cu oameni bolnavi de difterie si disinterie, lucru ce l-a afectat toata viata.
La 28 de ani publica prima sa lucrare “Die Geburt der Tragodie aus dem Geiste der Musik” – “The Birth of the Tragedy, Out of the Spirit of Music”, care a fost aspru criticata de catre filosoful Ulrich von Wilamoxitz Mollendorff ( 1848 – 1931 ).
Anul 1876 este unul dramatic pentru Nietzsche. O cere in casatorie pe frumoasa pianista Mathilde Trampedach, iar aceasta il refuza. Acest esec il determina sa isi concentreze intreaga atentie asupra studiului culturii germane; publica “Unzeitgemasse Betrachtungen” – “ The Unfashionable Observation”.
Urmatoarea lucrare a lui Freidrich Nietzsche reprezinta sfarsitul legaturii de prietenie cu Richard Wagner.
Anii ce urmeaza sunt si mai tulburatori. Starea de sanatate a filosofului german incepe sa se agraveze, iar in anul 1879 este nevoit din acest motiv sa renunte la postul sau de la universitate.
Problemele nu inceteaza sa apara. Cu cativa ani in urma Friedrich Nietzsche renuntase la cetatenia germana iar acum intampina dificultati in a obtine una elvetiana fapt care il face pe filosof sa isi petreaca urmatorii ani in Franta, Italia si in casa mamei sale din Naumberg.
Neasteptat, Nietzsche se reindragosteste la varsta de 37 de ani de o tanara studenta la universitatea din Zurich. Aceasta ca si el studia teologia si psihologia. Lasand uitarii experientele neplacute, filosoful o cere si pe aceasta in casatorie, insa povestea se repeta. Nietzsche este refuzat din nou.
Rusoaica Lou Salome nu renunta sa se foloseasca de faptul ca il cunoastea pe Nietzsche. Datorita imprejurarilor favorabile, aceasta se imprieteneste cu Sigmund Freud.
In anii urmatori, Nietzsche a scris cele mai importante lucrari ale sale: ”Sprach Zarathustra, Ein Buck fur Alle und Keinen” – “Thus Spake Zarathustra, a Book for All and None”, “Beyond Good and Evil”, “ On the Genealogy of Morals”, “Twilight of the Idols”, “The Antichrist”, “Ecce homo”, “Daybreak”, “The Gay Science”, “Nietzsche Contra Wagner”.
In timpul sederii sale in Italia, mai exact in anul 1889, Friedrich Nietzsche a avut o cadere nervoasa care l-a lasat paralizat. Sa ne amintim de razboiul franco-prusian. Faptul ca el a luat contact cu acele boli i-au afectat foarte mult sistemul nervos.
Dupa moartea lui au existat numeroase comentarii legate de decesul filosofului german. Chiar daca unii spun ca ar fi suferit de Alzheimer, nu s-a dovedit stiintific inca.
Este cunoscut pentru citatul sau din “Anticristul”: ”Dumnezeu a murit”. Preluand ideile rebele legate de religie ale lui Schopenhauer, Nietzche afirma ca singurul crestin care a existat a murit pe cruce si cu el a murit si religia.
In capitolul 1 din “Asa grait-o Zarathustra” Nietzsche ne spune ca spiritul trebuie sa cunoasca 3 metamorfoze, 3 etape: spiritul camila, camila leu iar leul copil.
Pentru cei care nu au timp sufficient sa citeasca lucrarile filosofului german, pot viziona filmul “When Nietzsche Wept”. Filmul a aparut in anul 2007 in regia lui Pinchas Perry. Friedrich Nietzsche este interpretat de Armand Assante.