Orașul Kerkyra, capitala insulei Corfu, este un loc în care atracțiile de ordin istoric se îmbină în mod fermecător cu atmosfera vie, vibrantă, a portului, cu frumusețea și aglomerația plajelor, cu forfota și luminile din centrul vechi.

Oricât de moderne ar fi distracțiile în Kerkyra, orașul își păstrează valoarea arheologică, prin prisma numeroaselor sale obiective turistice, unele dintre ele datând din vremuri străvechi. La tot pasul, dai de o statuie, un obelisc, situri arheologice, construcții comemorative, monumente și simboluri ale vremurilor apuse.

portul kerkyra

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale orașului – capitală din insula Corfu este Obeliscul Douglas, poziționat central, chiar în sensul giratoriu al străzii principale, de-a lungul căreia se înșiră precum mărgăritarele cele mai faimoase castele, muzee și fortărețe ale insulei – Vechea și Noua Fortăreață, parcul Mon Repos, Palatul Regal, Muzeul de Artă a Asiei.

Obeliscul Douglas

Obeliscul Douglas are vedere chiar la port și, oficial, poartă denumirea de Columna lui Douglas, în onoarea lui Sir Howard Douglas, reprezentantul Marii Britanii în Insulele Ionice, în secolul al XIX-lea. Acesta s-a aflat în Corfu timp de numai 5 ani, dar a lăsat în urma lui o adevărată moștenire. El a fost cel care a construit cele mai multe dintre drumurile orașului, a înființat banca locală, un colegiu, un spital de psihiatrie și închisoarea din Kerkyra.

obeliscul lui douglas

Columna care îi poartă numele a fost construită în 1843 de către un sculptor local. Este făcută din piatră, iar la bază are plăcuțe de cupru pe care sunt sculptate stema lui Sir Douglas și o fecioară cu o creangă de măslin, reprezentând Marea Britanie.

Ceva mai în față, se găsește statuia poetului Dionysios Solomos, aflată chiar pe malul apei, astfel că reprezintă un obiectiv minunat de pozat. Dionysios Solomos este considerat poetul național al Greciei, cel care a scris un minunat poem dedicat libertății. Câteva dintre versurile poemului au devenit strofele imnului național al Greciei. Poetul s-a născut la finalul secolului al XVIII-lea în Zakynthos, dar cea mai mare parte (și cea mai importantă, din punct de vedere literar) a petrecut-o în Corfu.

statuia solomos

Deși provenea dintr-o familie înstărită, a preferat o viață modestă. Era un perfecționist și obișnuia să distrugă cele mai multe dintre propriile creații care nu îi plăceau. Adeseori, se întâmpla ca studenții săi să salveze din coșul de gunoi poeme devenite la momentul actual parte a patrimoniului literar al Greciei. Statuia lui Dionysios Solomos este realizată din marmură albă, sub forma unui bust elegant, amplasat într-un părculeț public, deschis chiar în fața apei. Fosta locuință a poetului a devenit casă memorială.

rotonda lui maitland

Vizavi de acest bust, se găsește Rotonda lui Maitland, o construcție fascinantă, ce atrage privirile tuturor turiștilor. Se găsește într-un parc preferat de tineri și adolescenți, iar pe parcursul nopții, rotonda este iluminată feeric. A fost înălțată în onoarea guvernatorului britanic al Insulelor Ionice, Thomas Maitland, și reprezintă un peristil cu 20 de coloane ionice, realizate din piatră de Malta. La origine, construcției i s-a spus „Cisterna” și unii dintre localnicii orașului Kerkyra continuă să o numească în același fel.

rotonda maitland

În interior, se găsește o adevărată cisternă de apă, datând din perioada în care insula Corfu era guvernată de către venețieni. Spre finalul secolului al XIX-lea, s-a decis înălțarea rotondei cu 20 de coloane, care să joace dublu rol – de îmbrăcăminte a unui vechi obiectiv istoric și de monument ridicat în onoarea guvernatorului britanic. Este atracția favorită a turiștilor în Kerkyra, datorită aspectului misterior, de mic templu grecesc.

Citește și:  Desene bizare pe pereții templului Angkor Wat

statuia frederick adams ziua

Un pic mai în față, se află statuia Lordului Frederick Adams, amplasată chiar în curtea Muzeului de Artă Asiatică. Este un monument pitoresc, plin de grandoare, atât prin dimensiuni, cât și ca expresivitate artistică. Statuia a fost construită din bronz de către un celebru sculptor local și amplasată pe un piedestal ce se înalță falnic din apa unui mic iaz artificial, perfect rotund, astfel că statura lordului se oglindește parțial pe suprafața lucie a apei.

statuia frederick adams noaptea

Lordul Frederick Adams a fost reprezentantul Marii Britanii în Insula Corfu în perioada anilor 1824 – 1832, timp în care s-a ocupat să construiască multe dintre clădirile actuale ale orașului, dar și apeductul din Benites. Cea mai îndrăgită construcție și cea mai importantă pentru insulă rămâne însă palatul Muzeului de Artă Asiatică sau Palatul Regal, cu cele două porți ale sale – poarta Arhanghelului Mihail și poarta Sfântului George.

palatul regal

Un sit absolut spectaculos este amplasat de o parte și de alta a străzii, în vecinătatea parcului cu castel Mon Repos. Este vorba despre situl arheologic Palaiopolis, constituit, pe o parte, din ruinele unui vechi edificiu religios, iar pe partea opusă din ruinele unei băi romane. Ambele locuri sunt împrejmuite cu gard și plăcuțe ce semnalează faptul că situl este unul de valoare. Pe timpul nopții, ruinele sunt frumos iluminate, datorită reflectoarelor puternice amplasate la baza lor.

sit arheologic biserica

Lăcașul de cult era cunoscut sub numele de Agia Kerkyra și pentru o bună bucată de timp a reprezentat centrul religios al orașului; fusese construit pe ruinele unui foarte vechi templu grecesc, de secol 5 înaintea erei noastre, dar a fost distrus în mai multe rânduri, astfel că din el au rămas câteva ziduri și bucăți de piatră prăvălite în jur.

sit biserica

Pe partea opusă a drumului, băile romane nu au fost scoase complet la suprafață; încă se mai excavează. Se pot însă admira blocurile masive de piatră, țâșnind parcă din pământ, în forme armonioase. Mi s-a părut impresionantă dimensiunea băilor romane. Niciunul dintre cele două componente ale sitului arheologic nu puteau fi vizitate în vara lui 2014; cel mult, pozate de la distanță.

sit bai romane sit baie romana

Turnul bisericii Spiridon este cel mai înalt al insulei și domină cerul orașului Kerkyra. Se vede de la distanță foarte mare, din puncte diferite ale capitalei. Până nu am ajuns în fața bisericii, nu am putut să-mi dau seama despre ce e vorba. Deși aspectul său grandios duce cu gândul la o construcție oarecum recentă, turnul bisericii datează din anii 1500, când a fost construită biserica Sfântului Spiridon. Înfățișarea reflectă stilul arhitectural venețian, iar turnul este primul lucru care se observă pe țărmul insulei Corfu, încă de pe mare.

turnul spiridon

În interiorul bisericii, se găsesc foarte multe relicve religioase, sub forma obiectelor de cult, extrem de vechi. Totuși, cele mai de preț sunt considerate chiar moaștele Sfântului Spiridon, patronul orașului Kerkyra. Se spune că este cel care a apărat insula Corfu de invazia otomanilor în mai multe rânduri. În ciuda vârstei sale de aproape jumătate de mileniu, biserica Spiridon continuă să rămână cel mai important centru religios pentru locuitorii din Corfu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.