Balta Dracului este unul dintre simbolurile oraşului Covasna, fiind amplasată chiar în centrul localităţii. Este un monument al naturii şi lui i se datorează faptul că oraşul Covasna a fost inclus pe lista staţiunilor balneoclimaterice.

Balta Dracului este o erupţie de noroi şi gaze (adică sulf şi oxizi de carbon). A fost deschis oamenilor din Covasna şi din împrejurimi în anul 1881, sub numele de “Pokolsar Furdointezet”. A fost folosit pentru tratamente, pentru că gazele acumulate în spaţiile denumite mofete reprezintă un factor natural în tratarea mai multor boli, în special a celor ale aparatului cardiovascular.

Se pare că la începutul anilor 1700 acest fenomen avea loc în zona dinspre nord, însă s-a mutat în centru, lucru neexplicat până astăzi. În celălalt loc, a rămas “Mica Baltă a Dracului”, considerată fratele celei din centrul oraşului. Numele i-a fost pus de către localnici în anul 1782, pentru că noroiul pare că provine din cazănele diavolului.

Părerea geologilor despre Balta Dracului este aceea că este o emanaţie de dioxid de carbon şi că apa minerală care izvorăşte din adâncul pământului şi apa freatică sunt în permanenţă în vârtej şi colcăie, acest lucru fiind datorat gazelor.

Nu de puţine ori locul a fost comparat cu Vulcanii Noroioşi de la Buzău, fenomenul fiind unul asemănător. Cu toate acestea, diferenţa dintre cele două este dată de faptul că, la Covasna, dioxidul de carbon mineralizează apa, în timp ce la Buzău gazul metan este agentul principal.

balta-dracului.jpg

Emanaţiile din Balta Dracului sunt în strânsă legătură cu procesele vulcanice din zona Harghita-Calima, care au avut loc la sfârşitul paleocenului, respectiv începutul cuaternarului. Bioxidul de carbon atinge o puritate de 98%. Cele mai multe erupţii s-au produs în secolul al XIX-lea, în anii 1837 (când a fost semnalată cea mai mare erupţie), 1857, 1864 şi 1885.

Astăzi, vulcanul de la Balta Dracului este inofensiv, ultima erupţie având loc în anul 1984. Autorităţile locale au amenajat cu grijă locul în care se află, prevenind eventualele accidente cu un grilaj de metal. Deasupra sa, se află o flacără din metal, simbolică. Lângă acest simbol al oraşului Covasna, se află şase izvoare minerale permanente, de unde oamenii îşi umplu zilnic recipientele, în speranţa că vor scăpa de afecţiunile gastrice, reumatologice şi cardiologice.

Anual, Balta Dracului atrage mii de vizitatori, fie că sunt interesați de tratamentele spa, fie că sunt atrași de frumusețea și liniștea locului. Fiecare anotimp își lasă amprenta asupra peisajului, transformând lacul într-un tablou viu, de o frumusețe rară, perfect pentru fotografii memorabile sau pur și simplu pentru o plimbare relaxantă pe malurile sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.