Printre puţinele turnuri de fortificaţie care au rămas în picioare din Vechea Cetate a Clujului se află și Bastionul Croitorilor, cunoscut şi ca Bastionul Bethlen, această impresionantă construcţie supravieţuind până în zilele noastre.

Fortificaţia reprezintă un simbol al rezistenţei în fața eroziunii implacabile a timpului, zidurile Bastionului Croitorilor din Cluj-Napoca fiind, pe de altă parte, dovada vie a faptului că ţara noastră îşi poate păstra monumente medievale într-o stare cât mai bună cu putinţă.

bastionului-croitorilor.jpg

Aflat în sud-estul cetăţii medievale construite în prima jumătate a secolului al XV-lea (este, totodată, menţionată în anul 1475), acest turn a trecut prin vremuri mai puţin prielnice supravieţuirii; de pildă, între anii 1627-1620, mai cu seamă în timpul principelui Gabriel Bethlen, Bastionul Croitorilor avea să fie supus unor lucrări masive de reconstrucţie, în această perioadă structura căpătând formele pe care astăzi le putem vedea cu toţii.

imagine-cu-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Ridicat din piatră dăltuită, turnul încă mai găzduieşte lăcaşurile de tragere, iar dacă dorim să vedem cum arată zidul de piatră cu deschizăturile înguste, situate în partea superioară a bastionului, trebuie să ne îndreptăm spre nord. În plus, încă mai pot fi admirate şi alte elemente interesante, păstrate încă din perioada de dinaintea lucrărilor de reconstrucţie dintre anii 1627-1629.

bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

De menţionat, de asemenea, este faptul că prima fortificaţie de acest gen avea să fie ridicată undeva pe la sfârşitul secolului al XIII-lea, respectiv la începutul secolului al XIV-lea. Această structură, construită cu scop defensiv, închidea un domeniu vast de nu mai puţin de 7 hectare. Odată cu dezvoltarea aşezării, a fost nevoie de construirea unui alt zid menit să apere localitatea.

zidul-de-la-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Astfel, locuitorii din Cluj au cerut ridicarea unui alt zid, cererea lor fiind aprobată în anul 1405, în perioada lui Sigismund de Luxemburg. De la 7 hectare, zidurile ajunseseră să închidă 45 hectare. Cele 18 turnuri şi bastioane străjuiau localitatea. Printre acestea, se află şi Bastionul Croitorilor, această structură fiind, de altfel, una dintre puţinele construcţii din această cetate care s-au păstrat chiar şi în zilele noastre.

placuta-de-pe-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Denumirea bastionului din Cluj-Napoca provine de la breasla de croitori ce erau stabiliţi în această localitate. Şi nu întâmplător, deoarece aceştia trebuiau să apere oraşul exact din acest punct de observaţie. Mai mult decât atât, Bastionul Croitorilor a asistat şi la evenimente istorice foarte importante, cum ar fi, de pildă, tragerea în ţeapă a lui Baba Novac, cunoscut ca fiind generalul lui Mihai Viteazul.

scari-interioare-din-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Astfel, imediat după bătălia de la Mirăslău, atât Baba Novac, cât şi preotul Saski aveau să fie capturaţi şi executaţi de către nobilii din Transilvania, nu înainte însă de a fi chinuiţi într-un mod barbar. Lângă acest bastion, aşadar, trupul lui Baba Novac a fost tras în ţeapă, în anul 1601. S-a ridicat, în anul 1975, chiar şi o statuie în cinstea acestui haiduc sârb, creaţia aparţinându-i sculptorului Virgil Fulicea.

exponate-din-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

În sfârşit, Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a trecut printr-o serie de lucrări masive de restaurare, o dată în anul 1924, când a căpătat statutul de muzeu, iar apoi, în anul 1959. Însă cea mai fructoasă perioadă din acest punct de vedere a fost cea dintre anii 2007 şi 2009, când bastionul a fost supus iarăşi unor lucrări de restaurare. Astăzi, în această fortificaţie, se află Centrul de cultură urbană.

picturi-expuse-in-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Structura actuală a bastionului, cu zidurile sale groase și bine conservate, reflectă tehnici de construcție medievale care au rezistat nu doar atacurilor, ci și trecerii nemiloase a timpului. Detaliile arhitecturale și materialele folosite spun povești despre meșteșugul și resursele epocii în care a fost construit.

drapeluri-din-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Astăzi, Bastionul Croitorilor nu este doar o atracție turistică, ci și un centru cultural. Aici se organizează frecvent expoziții, evenimente artistice și reconstituiri istorice, care aduc istoria la viață pentru comunitatea locală și turiștii din toate colțurile lumii.

drapel-cu-stema-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Apropierea de alte puncte de interes istoric și cultural ale Clujului face din Bastionul Croitorilor un punct de plecare ideal pentru explorarea mai amplă a orașului. Vizitatorii pot combina o vizită la bastion cu plimbări prin centrul vechi, descoperind astfel și alte comori ale patrimoniului clujean.

obiecte-cavaleresti-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
costum-medieval-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
costum-de-cavaler-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
coif-si-manusi-de-cavaler-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
sabii-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imbinari-din-lemn-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
structura-din-lemn-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
fereastra-de-la-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
steme-diverse-din-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
sir-de-steme-din-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
placa-informativa-din-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
static-si-steaguri-de-pe-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
ferestre-de-tragere-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
vedere-cu-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
zid-de-piatra-bastionul-croitorilor-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.