Construcția bazarului a început odată cu cea a teatrului, în 1899. Casele din piața teatrului trebuiau dârâmate, dar și bazarul, deja existent, trebuia lărgit și deplasat în așa fel încât noua construcție a teatrului să aibă un cât mai bun amplasament. Astfel, în urma unui concurs pentru antreprenori, Rimanóczy Kálmán jr. se angaja să ridice clădirea teatrului, să lărgească situl destinat teatrului și să modifice clădirea bazarului astfel încât, prin noua destinație, aceasta să aducă un profit net anual de 20000 de forinți.

Aici, a funcționat primul cinematograf, teatrul Edison, care avea aranjate fotoliile în amfiteatru, și un bufet englezesc. Acum, după mai bine de 100 de ani, situția pare puțin schimbată. Această clădire adăpostește magazine, restaurantul Irish Pub, iar in pasajul dintre Piața Teatrului de strada Republicii, sunt vânzatorii de cărți.

În centru, pasajul pietonal este dominat de un timpan foarte decorat, în partea lui superioară mai păstrând încă emblema orașului.
Bazarul este o clădire masivă, în stil eclectic, amplasată între strada Republicii și Madach Imre. Are două etaje cu fațade simetrice și prezintă un pasaj de trecere la mijloc, cu un frontispiciu impozant. Pasajul pietonal este dominat de un timpan foarte decorat, în partea lui superioară mai pastrănd încă emblema orașului.

Citește și:  Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei: Obiective turistice Constanţa

bazarul-din-oradea-judetul-bihor-vedere-din-lateral.jpg
bazarul-din-oradea-judetul-bihor.jpg
imagine-cu-bazarul-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.