Bazilica San Marco din Venetia se numara printre cele mai celebre locuri din oras si se remarca in principal datorita stilului bizantin al arhitecturii. Ea este dedicata Apostolului Marcu. O alta denumire sub care mai este cunsocuta bazilica este “Domul venetian”. Aici se afla si sediul patriarhial din oras.

Bazilica San Marco din Venetia1

Locatia acestui edificiu este Piata San Marco. Ea se afla in imediata apropiere a celebrului Palat al Dogilor. Avand un aspect impunator si dand impresia unei bogatii nemasurate, bazilica a fost denumita “Biserica de Aur”. In ceea ce priveste istoria monumentului, se stie ca aici, la inceputul secolului al IX-lea, exista o constructie realizata imediat dupa ce in oras au fost aduse moastele Apostolului Marcu.

Constructia insa a fost daramata si s-a facut una noua, care insa a fost mistuita de flacari in 976. Este reconstruita 12 ani mai tarziu, iar in 1063 se incepe inca o data faurirea unei bazilici, de aceasta data la dorinta expresa a dogelui de atunci, Contarini. Bazilica a fost finalizata abia la sfarsitul secolului al XI-lea.

Bazilica San Marco din Venetia11

Aceasta a fost tarnosita in anul 1094. Se stie cu certitudine ca toate cupolele edificiului nu sunt de lemn, ci de caramida. De asemenea, scheletele lacasului este vadit inspirat de la greci. Se spune ca in interiorul bazilicii s-ar fi aflat ramasitele Sfantului Apostol Marcu, insa ele au fost mutate la inceputul secolului al XIX-lea, mai precis in anul 1810. Oamenii sunt de parerea ca ele se tineau in cripta de la subsolul edificiului.

Bazilica are un aspect patrat, fiind in mod evident inspirata si de monumentele Bizantului, cu care se aseamana (mai ales cu unele constructii ale Imparatului Iustinian). Corul are un loc special al sau, trebuind sa fie pozitionat la nivelul unei cripte. Acesta a fost facut de catre Sebastiano Schiavone. Basoreliefurile de jur-imprejurul acestuia sunt opera lui Sansovino, iar sculpturile de la nivelul balcoanelor au fost terminate la sfarsitul secolului al XIV-lea, de catre fratii Massegne. Altarul mai este numit si “Peretele de Aur”, fiind o lucrare de certa origine bizantina. El a fost faurit la inceputul secolului al XII-lea.

Bazilica San Marco din Venetia111

Ceea ce sare in ochii vizitatorului bazilicii sunt statuile de langa locul unde se afla corul. Acestea ii reprezinta exceptional de bine pe Evanghelisti. Alt lucru notabil in Bazilica San Marco este un turn scund, cel mai probabil un rest din Palatul Dogilor.

Cei mai cunoscuti artisti care si-au desfasurat o parte din munca aici sunt fratii Gabrieli, Giovanni si Andrea. Ei sunt cei care au folosit pentru prima data instrumente in timpul derularii muzicii religioase de biserica.

Bazilica San Marco din Venetia1111

Daca intrati inauntrul edificiului, nu aveti cum sa nu remarcati mozaicurile gotice si marmura impodobita cu unele motive animale si de figuri geometrice. Se pare ca mozaicurile sunt facute dintr-o mixtura de bronz, pietre pretioase si chiar aur. Ele infatiseaza imagini din Vechiul si Noul Testament. Unul dintre acestea il are in prim-plan pe Iisus cand s-a inaltat. Mozaicurile sunt alcatuite din mai multe bucati mici, de pana la un centimetru fiecare. De asemenea, sunt infatisate si momentele creatiei omului, dar si scena in care Hristos cara crucea in drumul sau spre implinirea destinului. Nu lipsesc si imagini cu sfinti sau cu Sfantul Ioan.

Un alt motiv pentru care bazilica este foarte cunoscuta il reprezinta Caii Sfantului Marcu. Acestia se aflau la intrarea in lacas, mai precis deasupra acesteia. Se gasesc aici inca din anul 1254. Potrivit parerilor expertilor, acestia au fost utilizati la inceput la Arcul lui Traian. La inceputul secolului al XIII-lea, dogele Dandolo al Venetiei i-a adus in apoi in acest oras. In timpul lui Napoleon, au fost din nou capturati, iar dupa moartea acestuia s-au reintors unde le este locul. Ei au fost tinuti in Constantinopol pentru o perioada inainte ca, in anul 1204, dogele Enrico Dandolo sa-i trimita inapoi in Venetia. Mai apoi au fost luati de Napoleon in aul 1797 si readusi inapoi in anul 1815. Acum douazeci de ani, statuile au fost duse in interiorul muzeului. Statuile din prezent de deasupra bazilicii sunt doar niste replici.

Bazilica San Marco din Venetia11111

Trebuie sa vizitati neaparat acest lacas daca va aflati in apropierea Venetiei. Statuile deosebite, marmura impunatoare si solemna, pietrele pretioase si aurul din care sunt facute mozaicuirile, istoria plina de fapte interesante a bazilicii, toate recomanda acest vestigiu de origine bizantina. De asemenea, influenta tuturor artistilor din diferite veacuri care au calcat pragul edificiului isi face simtita prezenta, prin gradul urias de varietate a stilurilor arhitecturale, dar si de continut din interiorul si din exteriorul acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.