Beijing este capitala Republicii Populare Chineze şi are peste 17 milioane de locuitori pe o suprafaţă de 16.410 kilometri pătraţi, fiind totodată unul dintre cele mai poluate metropole. În condiţiile în care oraşul este amplasat în nord-estul Chinei, a primit numele Beijing, ceea ce înseamnă “Capitala Nordului”. Beijing este al treilea municipiu din țară ca mărime, după Chongqing și Shanghai. În anul 2008, orașul a găzduit a 26-a ediție a Jocurilor Olimpice.
Traficul în oraș este acceptabil, fiind fluidizat de cele șase cercuri rutiere concentrice, două dintre ele fiind autostrăzi suspendate. La ușurarea traficului mai contribuie și cele patru magistrale de metrou și de tramvai suspendat. În Beijing există un sistem de închiriere al bicicletelor, fiind unul din cele mai preferate și mai ieftine mijloace de transport.
Sistemul de transport în comun este alcătuit dintr-un parc auto format din autobuze și troleibuze cu articulație. Autobuzele și troleibuzele funcționează între orele 5 și 23 la intervale de 4 sau 5 minute între autobuze, însă în orele de vârf acestea sunt foarte aglomerate.
Cel mai comod și rapid mijloc de transport îl reprezintă metroul, însă și acesta în orele de vârf devine foarte aglomerat.
Reţeaua de metrou din Beijing este compusă din 5 linii, având o lungime totală de 142 de kilometri şi 93 de staţii. Este considerat un sistem minimal, având în vedere densitatea populației din Beijing, dar se dorește extinderea lui la peste 560 de kilometri până în 2015.
Aeroportul Internațional Beijing este situat în partea de nord a orașului, la 25 de kilometri de acesta, fiind în același timp cel mai mare aeroport al țării. Pe acest aeroport operează peste 38 de linii aeriene internaționale și 21 de linii aeriene naționale, fiind totodată un nod aerian important în regiune.
În momentul de faţă, Beijing-ul este un oraş al secolului 21 în toată puterea cuvântului, cu zgârie-nori, centre comerciale aglomerate şi multe maşini, dar dacă doriţi să experimentaţi viaţa tradiţională, mergeţi într-o ceainicărie, la târguri, la temple şi mai ales luaţi un loc la Opera din Beijing.
Obiective turistice Beijing
Printre cele mai frumoase obiective se numără Piaţa Tiananmen, care este cea mai mare piaţă centrală din lume, şi nu este doar un simbol al Beijingului, ci chiar al întregii ţări. Acest spatiu uriaş, comparabil – dar mult mai impresionat – cu Kremlin, este înconjurat de numeroase construcţii şi institutii importante: Muzeul de Istorie al Revoluţiei Chineze, Mausoleul Mao, Turnul Tiananmen, Qianmen.
În fiecare zi, la rasăritul şi la apusul soarelui, în Piaţa Tiananmen are loc pretenţiosul şi complicatul ceremonial al ridicării steagului chinez, un spectacol de neuitat pentru cei care îl descoperă în premieră.
Faimosul Oraș Interzis este un complex arhitectural unic în lume. Aici, în total se găsesc 9.999 de camere, cu una mai puţin decât cifra care în tradiţia chineză simbolizează „Perfecţiunea Divină”. Din păcate o parte din camere, altadată cu mobilier şi decorațiuni extraordinare, s-au degradatat în timp.
Guvernul chinez a început un vast program de restaurare, iar până în prezent peste 8.000 dintre încăperi au fost renovate şi au din nou farmecul trecutului. Un proiect ambiţios şi costisitor, dar potrivit acestui palat care preţ de cinci decenii a fost centrul administrativ al Chinei, precum şi reşedinţa împăraţilor şi împărăteselor din Dinastia Yuan (1271 – 1368), Ming (1368 – 1644) şi Qing (1644 – 1911).
Complexul Oraşului Interzis este aparat de un impresionant şanţ cu apă adânc de şase metri şi de un zid masiv, înalt de zece metri.
Marele Zid Chinezesc se găseşte şi astăzi atât pe lista minunilor lumii, cât şi pe cea a obiectivelor protejate, făcând parte din patrimoniul cultural mondial. Şi pe bună dreptate, pentru că această construcţie imensă, ridicată pentru a respinge în trecut atacurile invadatorilor, se întinde pe teritoriul a cinci provincii, având 6.700 de kilometri, trecând de la Shanhaiguan Passin în est până la Jiayuguan în partea de vest.
În trecut, Marele Zid Chinezesc era adesea comparat cu un dragon gigantic ce trece pe teritoriul Chinei şi se spune că este singura construcţie ce poate fi văzută de pe Lună. Chiar lângă Beijing se poate vedea o parte din structura impresionantă, iar panorama este cu adevărat de neuitat.
Beijing este un oraş strâns legat de dinastiile Ming şi Qing, care au influenţat arhitectura, manierele şi chiar şi stilul de viaţă al chinezilor care au locuit în Beijing în anii 1300-1500. Putem spune că personalitatea Chinei s-a născut în acea epocă a împăraţilor şi până în era republicii. Soarta Chinei continuă să se decidă şi astăzi când încă mai există divergenţe în ce priveşte anumite teritorii, nerezolvate de pe timpul celui de-al doilea război mondial. Beijing este situat în Câmpia Chinei de Nord. Prezintă munţi în partea de nord; există speculaţii că aceia care au întemeiat capitala în această zona au ales-o datorită existenţei munţilor, care puteau să îi protejeze împotriva inamicilor. Aşadar veţi întâlni munţi şi dealuri aproape de jur-împrejurul Beijingului. Tot ca o încercare de delimitare a teritoriului a fost construit şi Marele Zid Chinezesc, care trece şi prin Beijing, în partea de nord a oraşului.
Clima este din cea mai diversă în Beijing pentru că este un oraş întins, cu destule forme de relief şi cu adâncimi, respectiv altitudini variate de la o zona la alta. În general, clima este uscată, influenţată oarecum de musoni, dar nu foarte mult, din pricina aceloraşi dealuri şi munţi care au fost aleşi în trecut pentru protectie ca şi granite ale oraşului. Verile sunt aride, iar iernile in general blânde în mare parte a oraşului. Pe timpul primăverii există furtuni de nisip adus din stepele Mongoliei. Toamna este caracterizată de ploi scurte. Temperatura medie în ianuarie este de -3 grade Celsius, iar in iulie de 26 grade. Există şi temperaturi extreme în funcţie de relief (între -27 grade şi 43 grade). Oraşul are 4 anotimpuri, iar cele mai frumoase sunt considerate a fi primăvara şi toamna(lunile mai,septembrie şi octombrie sunt preferatele turiştilor deoarece se pot bucura de o vreme deosebit de frumoasă). În sezonul de iarnă se poate schia în regiunea Beihai.