Fosta Dahomey, Benin a fost una dintre primele țări africane ce a reușit, în anii 1990 să treacă de la un sistem dictatorial la democrație, iar azi este una dintre cele mai stabile țări din Africa. Benin este mărginită de Golful Guineea, Nigeria, prexum și Burkina Faso.

Regatul Abomey al populației Dahomey a fost întemeiat în anul 1625. Prosperitatea vieții culturale se remarcă prin măștile de lemn, statuile de bronz, tapițeriile și ceramică renimite în lumea întreagă. Una dintre cele mai mici ca suprafață, dar cu un număr impresionant de locuitori, raportat la mărimea ei, Dahomey a fost anexată de Franța și încorporată Africii Franceze de Vest, în anul 1904. Numele Benin comemorează un regat african ce a înflorit între secolele XV și XVII, în sud- vestul Nigeriei contemporane.

steag Benin

Opțiunile turismului cultural sunt la fel de extinse precum teritoriul țării – muzee, palate regale, religii, tradiții. Cele orale reprezintă o trăsătură culturală unică, în speță pentru populația Gelede. Turiștii aventurieri pot merge în expediții de safari, în parcurile naționale și rezervațiile naturale din nord.

Principalele atracții turistice sunt muzeul „Abomey”, situat la 100 de kilometri distanță de capitala Porto Novo. Muzeul dorește să cuprindă istoria regatului Abomey și conțiune un tron realizat din cranii umane. De asemenea, se poate intra în templul Fetisului, din apropierea muzeului. Capitala oferă o varietate de exemple arhitecturale și de artă colonială și pre-colonială.

Porto Novo
Porto Novo

Cotonou, capitala admnistrativă a statului Benin, oraș situat pe țărmul Oceanului Atlantic este cel mai important centru industrial cu produse textile, încălțăminte, săpun, uleiuri vegetale, conserve de fructe etc. port și aeroport al țării. De asemenea este punctul de plecare a magistralei feroviare, singura din Benin, ce se îndreaptă spre interiorul țării, Parakou. Este principalul centru universitar și științific al țării, aici având sediul Universite Nationale du Benin, 1970, singura din țară, precum și 10 institute de cercetare.

Citește și:  Alnwick - Anglia: Orașe de vizitat

Satul Ganvie, aflat la 18 kilometri de Cotonou oferă priveliștea caselor construite deasupra lacului, poziționate pe picioroange. Orașul Ouidah se remarcă prin vechiul fort portughez și Templul Pitonului Sacru.

Ouidah
Ouidah

Deși facilitățile pentru sporturile nautice sunt limitate, există plaje frumoase la Grand Popo și Ouidah unde turistul se poate bucura fie de o baie în larg, fie de frumoasa experiență a scufundărilor. Din punct de vedere gastronomic, în Benin există o mare diversitate a platourilor. Felul cel mai întâlnit este un fel de tartă pregătită din diverse sortimente de făină. Nu se folosesc tacâmuri și se înmoaie în sosuri.

În casele tradiționale, la micul dejun se mănâncă terci din mei, rădăcină de ignama, porumb și manioc. Maniocul este considerat cartoful continentului negru, rădăcinile fiind foarte bogate în hidraţi de carbon, în principal amidon și se cultivă pe scară largă pe milioane de hectare, având o productivitate mare.

Maniocul este consumat în diverse forme, de la rădăcina ca atare – din care se prepara ceva asemanator cartofilor prajiti- continuând cu făina, pâinea, produse de patiserie şi terminând cu specialităţi de băutură.

Comercianții de pe stradă, din orașele de sud, vând găluște făcute în ulei încins, din banane sau fasole, iar băuturile locale includ limonada, vinul de palmier și berea din mei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.