Încă din secolul al XVI-lea, în Satu-Mare, au existat biblioteci şcolare și confesionale, înfinţate de bresle şi asociaţii profesionale. Biblioteca judeţeană din Satu-Mare a fost înfinţată în anul 1859, când profesorul de limba şi literatura română de la Liceul Romano-Catolic din oraş, Petru Bran, a pus bazele catedrei de limba română. La început, biblioteca era adăpostită într-o sală mică şi servea ca sală de predare.

În 1891, biblioteca devine una publică, odată cu înfinţarea Cercului Kolscey, ulterior mărindu-şi fondul de carte cu o mulţime de exemplare, multe dintre acestea primite prin donaţii.

În perioada interbelică, existenţa acestei biblioteci nu a fost consemnată în niciun document. În perioada postebelică, biblioteca suferă numeroase transformări. Este mutată dintr-un sediu în altul, este mărită atât din punctul de vedere al spaţiului, cât şi al publicaţiilor şi al celor care se ocupă de întreţinerea ei.

În anul 1972, biblioteca cunoaşte o ultimă mutare, în locul în care se află şi astăzi. În momentul de faţă, Biblioteca Judeţeană din Satu-Mare are mai multe secţii şi filiale:
1. Secţia de împrumut pentru adulţi: 137.000 de documente de bibliotecă; colecţiile au un caracter enciclopedic; cele mai multe publicaţii aparţin literaturii universale şi româneşti;
2. Secţia de împrumut pentru copii: 50.000 de documente de bibliotecă ( cărţi, reviste, CD-uri, DVD-uri, casete audio şi video, enciclopedii ilustrate, documente în imagini mobile).

Biblioteca dispune şi de o sală de lectură ce poartă numele Gheorghe Bulgăr şi care dispune de 32 de locuri de studiu şi 8 locuri de Biblionet. Sala de lectură oferă spre consultare o multitudine de documente de diferite tipuri, precum cărţi, albume, tratate, ghiduri, dicţionare, enciclopedii, atlase în limba română, cât şi în alte limbi, colecţii de publicaţi periodice (peste 850 de titluri de ziare, reviste, periodice), dar şi materiale audio şi video.

Biblioteca are trei filiale şi dispune de un număr impresionant de colecţii. Cele 420.000 de documente ce alcătuiesc Biblioteca Judeţeană Satu-Mare se compun din:
⦁ 416.588 de cărţi şi periodice legate;
⦁ 452 de manuscrise;
⦁ 1.745 de documente AV;
⦁ 912 de documente electronice;
⦁ 73 de alte colecţii (cărţie Brille, publicaţii tridimensionale).
Clădirea bibliotecii judeţene este construită în stil neoclasic şi datează din secolul trecut.

biblioteca-judeteana-satu-mare.jpg
biblioteca-judeteana-satu-mare-wide.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ