Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Bătești aparţine, administrativ, de oraşul Făget din judeţul Timiş. Acest lăcaş religios a fost inclus pe noua listă a monumentelor istorice din acest judeţ.

Nu se ştie exact data la care a fost construită biserica, specialiştii care au studiat-o considerând că acest lucru s-ar fi putut întâmpla oricând între secolele al XV-lea şi al XVIII-lea. Localnicii de aici, precum şi arhiva parohială, spun că biserica a fost adusă din Veta, o aşezare care astăzi nu mai există, fiind purtată pe tăvălugi de lemn. Mutarea a avut loc în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi a fost posibilă datorită a şase perechi de boi.

Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Bătești a fost ridicată pe fundaţie de piatră. Cei care au realizat-o au acordat o mare atenţie la detalii, fapt pentru care este atât de specială. Uşa de la intrare a fost realizată din lemn de stejar, iar printre elementele vechi păstrate, se numără şi trei ferestre, precum şi o deschidere în altar, în formă de lance. Deşi nu este o armonie perfectă în ceea ce priveşte elementele orizontale şi cele verticale, acest lucru păleşte în faţa frumuseţii ansamblului.

Cei care intră în Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Bătești şi se îndreaptă pe pereţii de sud şi de est pot observa câteva cruci votive din lemn, care au fost prinse pe pereţi pentru a comemora eroii din sat, căzuţi pe câmpurile de război. Pronaosul şi naosul sunt delimitaţi de câţiva stâlpi care prezintă motive geometrice.

biserica-de-lemn-cuvioasa-paraschiva.jpg

Picturile iniţiale mai sunt prezente doar pe bolta naosului şi în altar, însă şi ele sunt deteriorate, ca urmare a scurgerii apei prin acoperiş. În centrul boltei naosului, se află un medalion cu Iisus Pantocrator, înconjurat de cei patru evanghelişti. Deşi pictura se află într-o stare avansată de degradare, se pot distinge anumite fragmente din scenele şi patimile lui Hristos. În partea de vest a naosului, se află scene legate de Sfinţii Gheorghe şi Dimitrie, dar şi o pisanie scrisă cu litere chirilice. Aceasta îi indică pe pictorii bisericii, Gheorghe Diaconovici şi Ştefan Popovici.

Citește și:  Palatul Vulturul Negru din Oradea: Obiective turistice Bihor

Altarul Bisericii de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Bătești păstrează scena cu Iisus şi prefacerea darurilor, dar şi portretele unor sfinţi, cum ar fi Sfântul Vasile cel Mare sau Sfântul Ioan Gură de Aur. Pe cupolă, se poate vedea scena Încoronării Fecioarei Maria, care îi are pe o parte şi pe alta pe Sfinţii Arhangheli. Pe arcul triumfal, se află friza proorocilor, iar pe iconostas friza apostolilor. Uşile împărăteşti sunt destul de simple şi au două registre – cel superior conţine scena Buneivestiri, iar cel inferior îi conţine pe regii iudei David şi Solomon.

Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Bătești este lăudabilă şi pentru tezaurul pe care l-a deţinut. A avut multe icoane, cărţi vechi de cult şi alte instrumente necesare unei bune desfăşurări a vieţii liturgice. Cele mai multe dintre ele au fost preluate de biserica cea nouă, de zid, iar altele au fost luate de Mitropolia Banatului, care le-a inclus în colecţia ei. De asemenea, unele cărţi liturgice au fost donate Academiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.