Biserica de lemn din Cerţeşti se află chiar în cimitirul satului cu acelaşi nume, din judeţul Galaţi. Este singura biserică de lemn din acest judeţ care încă funcţionează şi este situată pe DJ 240A. Biserica poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului” şi este o mândrie pentru cei de aici, fiind declarată monument istoric.

Biserica de lemn a fost ridicată în anul 1776, iar faptul că se află într-o zonă cu un relief nu tocmai spectaculos o face şi mai deosebită. Este o biserică de dimensiuni mici şi destul de simplă. Este monocelulară, are un plan bazilical, nu are nicio turlă şi este acoperită cu şindrilă. Este lipsită de orice pictură, fie ea interioară sau exterioară, fiind însă decorată cu icoane.

Biserica seamănă, mai degrabă, cu o casă ţărănească, iar dacă nu ştii de dinainte că este un lăcaş religios, poţi fi foarte uşor păcălit. Lăcaşul este împărţit în trei încăperi, şi anume pronaos, naos şi altar, lipsindu-i pridvorul.

Citește și:  Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Ploiești: Obiective turistice Prahova

biserica-de-lemn-din-certesti.jpg

Inclusă în lista Patrimoniului Cultural Naţional, tocmai pentru că este singura biserica de lemn dintr-un întreg judeţ, Biserica de lemn din Cerţeşti este mărturia credinţei oamenilor din acest sat. Nu se cunosc date certe despre cei care au ridicat biserica – poate, acum câteva sute de ani, aceste lucruri se ştiau, însă, cu timpul, lumea a uitat.

Biserica este un obiectiv destul de vizitat, asta pentru că, la circa patru kilometri de ea, se află Mănăstirea Carlomănești, iar cei care ajung la mănăstire se opresc, inevitabil, şi la acest frumos monument, atraşi de simplitatea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.