Comunitatea evanghelică – luterană a construit în anul 1811, pe strada Tudor Vladimirescu prima sa capelă. Cu timpul, ea a devenit neîncăpătoare, de aceea a fost demolată în perioada 1902-1903, fiind ridicată această biserică.

intrarea-in-biserica-evangelica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Proiectul a fost realizat de Petz Samu în stil neogotic cu rozeta deasupra intrării. Exteriorul este placat cu cărămidă.

Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 23 mai 1902. Biserica a fost terminată, la 16 mai 1903, sub conducerea arhitectului Rimanóczy Kálmán junior, şi a fost sfinţită de către episcopul evanghelic Zelenka Pál, în data de 5 iulie 1903.

turnul-de-la-biserica-evangelica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Faţada principală, spre stradă, pare masivă datorită celor trei turnuri. Cel din mijloc este acoperit cu cărămidă în formă piramidală, iar cele laterale,cu ţigle smălţuite, tot sub formă piramidală. Pe axa centrală a faţadei, este situat portalul încoronat cu un atic triunghiular. Deasupra portalului, este o fereastră circulară (rozasă), celelalte ferestre fiind cu arc frânt, specifice stilului gotic.

Coronametul navei atât pe faţadă, cât şi lateral este decorat cu un şir de arcuşoare. Efectul plastic al bisericii se evidenţiază prin ritmul creat de contraforţii exteriori ai navei, şi ai sanctuarului. Câmpul de pereţi dintre contraforţi este marcat cu ferestre în ogivă, în partea superioară având ancadramente din cărămidă aparentă. Acest material – cărămidă decorativă – s-a folosit şi pentru placarea faţadei principale.

Citește și:  Bustul lui Badea Cartan din Fagaras : Obiective turistice Braşov

biserica-evangelica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Biserica este alcătuită din pronaos, deasupra căruia se află turnul central, din nava dreptunghiulară, şi din sanctuar, care se termină cu o absidă trapezoidală. Interiorul are o boltă în cruce pe ogive, atât nava, cât şi sanctuarul. Sanctuarul este decorat cu vitralii, ce datează din anul 1941, care sunt opere ale atelierului Palka din Budapesta. În anul 1991, biserica a fost restaurată atât în interior, cât şi în exterior.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.