Biserica „Schimbarea la Faţă” şi anexele ei erau revendicate în mod insistent înainte de anul 2000 de către ierarhia greco-catolică, până când ortodocşii au fost evacuaţi din locaşul sfânt de pe Bulevardul Eroilor nr. 10.

Actualul teren din zona centrală din Bulevardul Eroilor nr. 24-26 a fost obţinut în anul 1999, urmând ca după un an să înceapă lucrările la noul locaş de cult. În anul 2006, s-au demarat lucrările de pictură în tehnica mozaic, de către renumitul pictor Marko Ivan Rupnik, când s-a realizat cupola altarului. Lucrările au continuat treptat, în timp.

biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Astfel, în toamna anului 2010 s-a realizat arcada triumfală din faţa iconostasului, iar în iarna lui 2012 au fost împodobiţi cu mozaic pereţii laterali, urmând ca în etapa următoare să se realizeze cupola, stâlpii şi arcadele laterale.

Ceea ce au pus specialiştii Institutului de Arte Orientale Centro Aletti din Roma, sub conducerea pr. prof. Marko Ivan Rupnik în zece zile pe pereţi presupune patru-cinci luni petrecute în atelier. Foiţa de aur, placată peste bucăţele de ceramică, vopsite în diferite culori pentru a nuanţa culoarea aurului, provoacă un efect spectaculos.

turnuri-de-la-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Pictura bisericii a fost încredinţată renumitului pictor, deoarece era recunoscut în toată Italia, precum şi în ţările din Europa de Nord-Vest. Cooptarea pictorului Marko Ivan Rupnik, de la Institutul de Arte Orientale „Centro Aletti” din Roma nu a fost nici ea întâmplătoare. După litigiul şi confruntările îndelungate dintre ortodocşi şi greco-catolici era mare nevoie de reconciliere.

altarul-de-la-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Dacă veche biserică „Schimbarea la Faţă” intrase în posesia greco-catolicilor, noua biserică „Schimbarea la Faţă” avea să fie pictată de un iscusit pictor catolic, dar într-un autentic stil bizantin. Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Ananaia, i-a acordat acestui artist distincţia „Crucea Transilvană”, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru decorarea bisericii ortodoxe „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca.

Motivarea acestei aprecieri a IPS Bartolomeu pentru teologul iezuit este implicarea acestuia în refacerea unei legături, prin artă, între cele două Biserici: Romano-Catolică şi Ortodoxă.

bolta-cu-mozaic-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Marko Ivan Rupnik, preot iezuit şi pictor al Vaticanului, agreat atât de Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi de Papa Benedict al XVI-lea, împreună cu Silviu Oravitzan, artist plastic din Timişoara, au unit Apusul şi Răsăritul într-un „ecumenism al frumuseţii”.

Când s-a binecuvântat biserica, în data de 19 decembrie 2004, aceasta era împodobită cu un iconostas-unicat, realizat de sculptorul Silviu Oravitzan, într-o tehnică inedită, pe module de lemn de tei, punându-se în evidenţă crucea, cu o mare forţă artistică. Marko Ivan Rupnik s-a născut la 28 noiembrie 1954 în Zadlog, Slovenia, lângă Idrija.

A studiat filosofia la Ljubljana. În anul 1977, s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Roma, pe care a absolvit-o în anul 1981. A urmat studiile de teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma. A fost hirotonit preot în anul 1985. Încă de la Universitatea Pontificală Gregoriană a început o specializare în misiologie.

imagini-din-mozaic-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

De asemenea, opoziţia lumină-umbră trimite la sibolistica transfigurării. Motivul crucii este prezent prin cruci mari sau mai mici care se conturează clar sau difuz. La aprinderea luminii, apare un joc ingenios de lumini şi umbre, lumina pătrunzând pentru a spori frumuseţea chipurilor de pe iconostas. Cei doi artişti s-au întâlnit la New York, unde Oravitzan şi-a expus lucrările la Muzeul de Artă Catolică, iar Rupnik a fost impresionat de acestea.

turnul-din-interior-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

L-a urmat pe artistul român în Cluj, unde a văzut opera acestuia de la Mănăstirea Nicula, şi s-au hotărât să colaboreze la proiectul Bisericii „Schimbarea la Faţă”. Cei doi reuşesc să-şi îmbine stilurile (sculptură în lemn – Silviu Oravitzan şi pictură în tehnica mozaic – Marko Ivan Rupnik) pentru a crea un tot unitar.

Părintele Paroh Titus Moldovan slujeşte în Biserica “Schimbarea la Faţă” din anul 1993. Acesta a fost numit preot în Biserica „Schimbarea la Faţă”, veche, până în anul 1998, respectiv până în momentul dării în posesie.

scena-biblica-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

În prezent, preotul slujeşte în noua Biserică „Schimbarea la Faţă” şi face parte dintre cei care susţin finalizarea proiectului început în 2004. „Ajutorul îl primim în primul rând de la Dumnezeu”, spune cu convingere părintele paroh. Una dintre cele mai simbolice scene din interiorul Bisericii se află pe unul dintre pereţii laterali, o scenă pe care preotul Titus Moldovan o regăseşte cu totul inedită.

detalii-interioare-din-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

De-a lungul anilor, Biserica „Schimbarea la Față” a devenit un centru vital pentru comunitatea ortodoxă locală, găzduind evenimente religioase importante și slujbe care atrag numeroși participanți.

bolta-cu-mozaicuri-din-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-cu-apostoli-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-cu-sfinti-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
rastignirea-lui-iisus-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
detalii-de-interior-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
scena-cu-sfinti-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
mozaic-biblic-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
arca-lui-noe-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
motiv-biblic-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-din-biblie-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
scena-biblica-realizata-din-mozaic-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
icoana-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
icoana-sfanta-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
iconostasuri-din-biserica-orthodox-schimbarea-la-fata-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.