Biserica Reformată din Orașul de Jos, denumită și Biserica Reformată cu 2 turnuri, situată pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 41, este unul dintre edificiile simbolice ale orașului Cluj-Napoca, fiind clasat ca monument istoric.

drumul-spre-biserica-reformata-cu-doua-turnuri-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Biserica a fost construită între anii 1829–1879. Înainte, existase deja o biserică de lemn pe malul Canalului Morii, care a fost inaugurată la 26 iulie 1705. Mai târziu, aceasta a fost mărită, dar odată cu creșterea numărului de credincioși, conducerea bisericii a hotărât înlocuirea ei cu o biserică mai mare, de piatră.

turnurile-de-la-biserica-reformata-cu-doua-turnuri-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

În anul 1828, au început colectarea fondurilor necesare, și au acceptat planul arhitectului Georg Winkler, inspirat de biserica mare din Debrețin. În aceelași an, au început săparea fundamentului, iar la 3 octombrie 1829 a avut loc ceremonia de așezare a pietrei de bază. Construcția a durat mai multe decenii din cauza lipseri de fonduri. După moartea lui Winkler György, în jurul anului 1839 Anton Kagerbauer a fost însărcinat cu continuarea construcțiilor. El a modificat planul fațadei și a turnurilor.

Citește și:  Stațiunea Geoagiu Băi: Obiective turistice Hunedoara

biserica-reformata-cu-doua-turnuri-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Sfințirea bisericii a avut loc la 12 octombrie 1851, însă galeriile de la cele două laturi ale navei au fost finalizate abia în 1879.

prim-plan-cu-turn-de-la-biserica-reformata-cu-doua-turnuri-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
turnul-de-la-biserica-reformata-cu-doua-turnuri-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-cu-biserica-reformata-cu-doua-turnuri-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.