Biserica Reformată “Cu lanţuri” se află în Satu Mare, fiind declarată monument istoric. A fost construită în secolul al XVIII-lea, iar astăzi este una din cele mai frumoase clădiri din acest oraş.

Reforma religioasă a protestanţilor a acaparat Satu Mare în perioada 1527-1535, iar protestanţii aveau nevoie de un lăcaş de rugăciune. La început, aceştia oficiau slujbele în biserica de parohie de atunci. În anul 1622, au reuşit să intre în posesia ei, datorită lui Gabriel Bethlen, principe pe atunci, însă, patruzeci de ani mai târziu, catolicii au putut să îşi reia biserica, acest lucru având loc cu ajutorul generalului Cobb.

biserica-reformata-cu-lanturi.jpg

Astfel, protestanţii s-au văzut nevoiţi să îşi construiască o biserică şi şi-au ales ca loc terenul pe care astăzi se află Biserica Reformată “Cu lanţuri”. Însă aceasta a fost incendiată de curuţi în anul 1703, iar reformaţii a trebuit să găsească o altă soluţie. Până în anul 1725, şi-au ţinut slujbele într-un depozit de alimente şi abia în anul 1762 a fost demarat un proiect pentru biserică. Cu toate acestea, construcţia bisericii reformate a început în anul 1788, după ce a apărut edictul de toleranţă dat de împăratul Iosif al II-lea. Constructia a fost finalizată în 19 ani, biserica fiind sfinţită în anul 1807.

biserica-reformata-cu-lanturi-din-satu-mare-vedere-din-fata.jpg

Biserica Reformată “Cu lanţuri” se află în Piaţa Păcii din Satu Mare, iar numele său provine de la faptul că în anul 1862 a fost pus un gard scund în jurul edificiului. Monumentul este unul impresionant şi deosebit, purtând caracteristicile mai multor stiluri arhitecturale. De exemplu, ornamentele de pe uşile şi ferestrele laterale sunt în stil rococo. Stilul predominant este barocul târziu, care combină cu succes elemente ale clasicului cu cele ale barocului simplificat.

Citește și:  Muzeul Lingurilor „Ion Țugui”: Obiective turistice Suceava

biserica-reformata-cu-lanturi-din-satu-mare-vedere-din-turnul-pompierilor.jpg

Interesant este şi amvonul care are inclus cel mai vechi clopot pe care biserica îl deţine şi care a fost realizat în anul 1633. Şi orga este una specială – se află în tribuna din vest şi a fost adusă în anul 1906, de la o fabrică de orgi din Budapesta, deţinută de Otto Rieger. În biserică, se afla şi un mic spaţiu expoziţional, în care cei care vin să viziteze lăcaşul religios pot afla date despre istoria comunităţii.

biserica-reformata-cu-lanturi-din-satu-mare-vedere-de-pe-strada.jpg

Biserica Reformată “Cu lanţuri” a avut nevoie de mai multe reparaţii, în special în secolul al XIX-lea. Cel mai grav eveniment a fost cel din 1944 când o bombă a fost aruncată chiar pe ea – atunci, doar turnul şi pereţii au reuşit să scape aproape nevătămaţi. Lucrările de reparaţie şi consolidare au durat până în anul 1957, acesta fiind anul în care biserica a fost resfințită. În această perioadă, s-au înlocuit piesele de mobilier şi au fost realizate lustrele, candelabrele, precum şi ornamentele de la uşi şi de la ferestre.

biserica-reformata-cu-lanturi-din-satu-mare-vedere-din-turnul-pompierilor-cu-zoom.jpg

Ultimele lucrări de restaurare au avut loc la începutul anilor 1990, când Biserica Reformată “Cu lanţuri” şi-a recăpătat strălucirea – mobilierul a fost recondiţionat, iar la interior şi exterior s-a intervenit într-o mică măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.