Biserica Reformată din Sighetu Marmaţiei este cea mai veche biserică din tot Maramureşul. Se află în nordul Pieţei Libertăţii, între clădirile vechii şcoli piariste, în care astăzi îşi are sediul Muzeul Maramureşului.

biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei.jpg

Biserica Reformată a fost prima dată atestată documentar în anul 1326. Deşi nu există surse sigure, unii istorici cred că pe locul ei a fost o altă biserică, ortodoxă, iar înainte de asta, un altar dacic. Cert este că lăcaşul reformat a fost ridicat pentru a servi romano-catolicilor. Abia în anul 1540 biserica a fost preluată de reformaţi, pentru că tot oraşul trecuse la această religie.

imagine-cu-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg

Forma actuală a Bisericii Reformate a fost finalizată în anul 1892. Din vechea biserică, singurul lucru păstrat este turnul din vest, pe care au fost sculptate ancadramente şi alte ornamente din piatră. Au fost păstraţi cam 15 metri din structură, turnul conţinând intrarea şi o fereastră biforă de deasupra ei. Portalul intrării se caracterizează prin arcul ogival, care are trei nervuri, în timp ce fereastra e şi ea în arc frânt şi prezintă ornamente în stil gotic.

Citește și:  Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău: Obiective turistice Sălaj

imagine-de-ansamblu-cu-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg

Stilul arhitectural predominant al Bisericii Reformate este cel baroc. De-a lungul timpului, lăcaşul religios a fost supus mai multor reconstrucţii sau modificări, din varii motive. În secolul al XV-lea, clădirea a fost afectată de oastea lui Ştefan cel Mare, care atacase oraşul.

coloane-de-la-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg

De asemenea, vremea nefavorabilă a afectat şi ea lăcaşul: un viscol a smuls acoperişul, în timp ce un cutremur a afectat grav fundaţia. Cu toate acestea, acest cutremur a scos la suprafaţă câteva picturi murale medievale, foarte importante. Acestea au fost acoperite chiar de reformarti, după ce, o perioadă de timp, biserica lor a fost ocupată forţat.

biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-vedere-laterala-2.jpg

Astăzi, Biserica Reformată este una dintre cele mai importante edificii din Sighetu Marmaţiei, cu o valoare istorică deosebită. Este şi unul dintre cele mai populare obiective turistice – cei care ajung în oraş o pot vizita oricând, mai puţin când se ţin slujbe.

biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg
turn-cu-ceas-de-la-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg
turnuri-de-la-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg
sculptura-de-la-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg
sculptura-sub-acoperis-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg
turnul-principal-de-la-biserica-reformata-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures-2.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.