Biserica „Sfântul Gheorghe Domnesc” din Ocnele Mari, județul Vâlcea, este un monument istoric de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural românesc. Datând din anii 1676-1677, această biserică reprezintă nu doar un loc de cult, ci și un martor al istoriei locale și naționale. Construită din cărămizi înguste, caracteristice secolului al XVII-lea, biserica prezintă un plan de cruce.
Biserica a suferit de-a lungul timpului mai multe evenimente care au lăsat urme asupra structurii și interiorului său. A fost incendiată în anul 1801 și a suferit reparații semnificative în anul 1880, când a fost și repictată. In interiorul său se păstrează o cruce de piatră datată în jurul anului 1650, în timpul domniei lui Matei Basarab, ctitorită de mai mulți credincioși.
Jupân Statie și vistierul Radu Ognaru sunt creditati ca fiind ctitorii acestei biserici, cu binecuvântarea domnitorului Șerban Cantacuzino. Insemnările istorice menționează că biserica a fost incendiată împreună cu orașul în 1802 și că în interiorul său se găsea o icoană făcătoare de minuni, ferecată în argint în 1854 de un negustor vindecat de boală prin rugăciunile la această icoană.
Biserica „Sfântul Gheorghe Domnesc” este o mărturie vie a tradițiilor și istoriei locale, fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice din România. Ea oferă vizitatorilor și credincioșilor ocazia de a se conecta la un trecut îndepărtat și de a admira meșteșugul și devotamentul ctitorilor și artiștilor care au contribuit la construcția și îngrijirea sa.