Biserica „Sfântul Gheorghe” din Tecuci este cel mai impresionant lăcaş religios al acestui oraş din judeţul Galaţi. Biserica, deseori denumită catedrală, se află în centrul localităţii şi iese în evidenţă prin dimensiunile sale deloc modeste.

Deşi actuala biserică a fost ridicată între anii 1938 – 1962, pe locul ei s-a aflat un lăcaş încă din secolul al XVII-lea. Biserica cea veche purta acelaşi hram, cel al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi a fost menţionată în scrierile lui Paul de Alep. Prima biserică a fost ridicată din lemn, iar în anul 1813 a fost înlocuită cu una mai rezistentă, din piatră. Lemnul de la cea veche, precum şi icoanele şi alte obiecte liturgice au fost duse la o altă biserică din aceeaşi localitate.

Noua biserică a fost construită în stil bizantin, însă ea a fost grav avariată la Revoluţia de la 1821, când otomanii au năvălit pe cai în lăcaş şi au distrus tot ce au găsit în cale, inclusiv picturile interioare. Cu toate acestea, biserica şi-a revenit, iar în 1856 a fost ridicată la rangul de catedrală. Mai mult, colecţia sa de icoane, cărţi şi obiecte liturgice s-a mărit considerabil, însă în urma unui eveniment nefericit – lucrurile cele noi proveneau de la o altă biserică din oraş, care fusese pusă la pământ de un incendiu.

Astfel, Biserica „Sfântul Gheorghe” a început să fie centrul spiritual al oraşului Tecuci încă din secolul al XIX-lea. Anul 1882 a fost unul important pentru biserică: pe lângă faptul că a fost oficiat un tedeum (închinat proclamării regale), regele Carol I a vizitat biserica, stârnind admirație printre tecuceni. Din păcate, biserica a fost închisă în 1898, după ce a fost serios afectată de cutremurul din 1894. Enoriaşii îşi riscau viaţa stând în biserică, astfel că Episcopia Românului a hotărât ca slujbele să fie suspendate. Deşi autorităţile din Tecuci începuseră lucrările de restaurare, ele au fost abandonate în 1903, când un alt cutremur a afectat din nou structura lăcaşului.

Citește și:  Bustul lui Petre Liciu din Focsani : Obiective turistice Vrancea

Pentru că locuitorii din Tecuci resimţeau lipsa Bisericii „Sfântul Gheorghe”, Primăria a luat decizia ca o nouă biserică să fie ridicată chiar pe locul celei vechi, ale căror ultime părţi au fost demolate. Cu toate acestea, lucrările au întârziat să apară, iar oraşul Tecuci, devenit între timp reşedinţa judeţului cu acelaşi nume, a rămas câţiva zeci de ani fără o catedrală.

Deşi comitetul de construire şi comisia de instruire a proiectului au fost stabilite încă din perioada 1919 – 1923, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Tecuci a început să fie ridicată abia începând cu anul 1937. Primăria a donat un teren ce făcea parte din Grădina Publică, iar noul lăcaş religios trebuia să îl prăznuiască pe Sfântul Apsotol Petru. Arhitecţii care au proiectat bsierica au venit din Bucureşti, iar cel care s-a ocupat de lucrările propriu-zise a fost Iosif Polano, un meşter din Italia. Cheltuielile financiare au fost suportate atât de credincioşii din oraş, cât şi de unele personalităţi, precum Ion Petrovici (ministru al culturii şi cultelor) sau Ion Antonescu.

Lucrările au fost finalizate abia în anul 1962, fiind sfinţită şapte ani mai târziu. În aceşti şapte ani, au fost săvârşite lucrările interioare, în special frescele care împodobesc pronaosul, altarul şi pridvorul. În cele din urmă, hramul a rămas cel vechi, mai ales că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul spiritual al oraşului. De altfel, cu coazia prăznuirii hramului, biserica devine neîncăpătoare. În 1998, regele Mihai I a venit la Tecuci şi, printre altele, a vizitat şi catedrala.

Biserica „Sfântul Gheorghe” continua să fie una din mândriile municipiului Tecuci. Ultimele lucrări de restaurare au avut loc între anii 2007 – 2010, când s-a intervenit la consolidarea structurii şi la refacerea picturilor, afectate de fumul de la lumânări. Biserica a fost resfințită în 2010, când i-a fost adăugat hramul „Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti”.

biserica-sfantul-gheorghe-din-tecuci.jpg
platou-cu-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
turnuri-de-la-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
alee-spre-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati-vazuta-din-fata.jpg
trepte-si-coloane-de-la-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
turnuri-cu-cruce-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
basorelief-de-la-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
intrarea-in-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
culoar-intern-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
altarul-din-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
usa-de-altar-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
sfintii-din-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
bolta-pictata-din-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
loc-de-rugaciune-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
fecioara-maria-cu-pruncul-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
scene-biblice-pictate-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
nasterea-domnului-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
pictura-cu-invierea-domnului-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
cupola-cu-vitralii-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg
parcul-cu-catedrala-ortodoxa-sf-gheorghe-din-tecuci-judetul-galati.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.