Bournemouth este un oraș ce face parte din autoritatea unitară din regiunea South West England, o stațiune turistică importantă pe coasta de sud a Marii Britanii. În 1800 zona Bournemouth era pustie și fără locuitori, aici trăiau doar ceva pescari, câțiva traficanți și unele persoane dubioase. În Epoca Tudorilor orașul era un ținut de vânătoare pentru aristocrați.

Legile de împroprietărire date în secolul al XIX-lea au transferat sute de hectare în proprietate privată, locul orașului a fost pentru prima dată populat de un ofițer în rezervă și de soția sa care au cumpărat ceva teren aici. Tot ei au plantat pini, au construit vile la mare, cabane pe faleză care ulterior au crescut și s-au dezvoltat încet-încet ducând la stațiunea actuală.

plaja Bournemouth
plaja Bournemouth

În 1841 un doctor vestit britanic, Granville, a inclus în cartea sa despre stațiunile din Anglia și orașul Bournemouth, astfel numărul de vizitatori a sporit, crescând astfel și afluxul de turiști. În secolul al XIX-lea orașul a continuat să se dezvolte și s-au adăugat o serie de grădini și atracții care există până în zilele noastre. Odată cu dezvoltarea căilor ferate numărul turiștilor crește și odată cu ei sosesc artiști și scriitori, numărul locuitorilor ajungând la 60.000. În prezent sunt aproape 165.000, veniturile majore ale orașului fiind date de serviciile financiare și turistice din zonă. Aici soarele strălucește în medie 7,7 ore/zi peste cele 7 mile de plaje nisipoase.

Tot aici atracțiile sunt numeroase și se împart în mai multe categorii: fără plată , cu plată, pentru familie, turiștii putând alege după plac. Cele gratis care sunt accesibile tuturor sunt plajele și digul, grădinile Alume și Boscombe care inițial au fost locuri pentru plimbări pe malurile abrupte ale râului care s-au dezvoltat și s-au transformat în grădini victoriene, faleza cu pini bătrâni care adăpostește galerii de artă modernă expuse periodic, galeriile de artă modernă ale orașului, sculpturile în aer liber.

Grădinile Bournemouth
Grădinile Bournemouth

Grădinile Bournemouth care formează un parc liniar de 3 km în lungime, cu posibilități de practicare a golfului, iazul de 3,65 hectare cu bancuri vegetale și meandre, Muzeul Red House cu obiecte de interes arheologic, geologic și de istorie naturală, Muzeul Poole care prezintă istoria portului vechi în cele patru etaje ale casei din secolul al XIX-lea amplasată pe chei, rezervația Hengistbury care a fost declarată ca fiind protejată în 1990 pentru pajiștile sale.

Citește și:  Croatia : Țări de vizitat
Parcul Poole
Parcul Poole

Parcul Poole cu un lac imens, pe care se pot practica sporturi acvatice și terenuri pentru tot felul de sporturi, inclusiv spații unde diferite formații locale participă la un festival anual muzical, portul Christchurch unde se varsă râul Avon și Stour, portul Poole, cel mai mare port natural din Europa, cu 36 km pătrați.

Oceanarium
Oceanarium

Locurile de agrement la care se plătește o taxă de intrare este Oceanarium, un acvariu cu mii de specii de pești unde poți face o coborâre în adâncuri cu batiscaful, o plimbare cu trenulețul rustic pe faleza orașului, grădina cu teren de golf amenajat unde se poate juca la cele 18 găuri, Adventureland, Wonderland și Wild Thing care împreună formează un parc de distracții complet pentru iubitorii de aventură, plimbări cu balonul cu heliu deasupra orașului, urcări cu telefericul care duce turiștii de pe plajă pe malul stâncos, un alt parc acvatic cu tobogane

Muzeul-casă Russel Cotes
Muzeul-casă Russel Cotes

Muzeul-casă Russel Cotes deschis într-un conac victorian, Muzeul Tancurilor, unde se pot admira modele rare de tancuri în cele 6 săli de expoziție, Muzeul de Comunicații Regal care prezintă mijloacele de comunicare și semnalizare de-a lungul timpului, începând cu torțele, steagurile, semafoarele, telegrafele, codul Morse, telefoanele, wireless-ul și decodările de mesaje secrete, castelul Sherborne cu colecția sa de mobilă, artă și porțelanuri și cu bucătăria în stil Tudor.

Castelul Highcliffe
Castelul Highcliffe

Castelul Highcliffe care este construit în cel mai reprezentativ stil romantic-pitoresc de acest gen din Anglia, la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, folosit și ca loc pentru organizat evenimente și nunți în prezent, ture organizate cu autobuzele etajate în jurul orașului, locații pentru toate sporturile marine posibile, Muzeul Aviatic, Domeniul Compton, o grădină privată construită în 1924, în stil victorian mixt cu șapte grădini diferite, de la cea japoneză la cea franceză.

Formația Beatles a susținut cele mai multe concerte în această stațiune, fiindu-le foarte dragă, chiar unul dintre albumele lor din 1963 are fotografiat pe copertă unul dintre hotelurile faimoase ale vremii. Scriitorul JRR Tolkien a trăit și el aici o perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.