In stepele si savanele din sud-estul Africii – in Angola, Mozambic, Namibia, Zimbabwe, Botswana si Zambia – traieste broasca cu cap scurt, o specie sapatoare care isi petrece majoritatea timpului sub pamant.

Are corpul masiv, lung de 3-6 cm, cu pielea verucoasa in nuante de culori variabile de la maro-deschis la maro-inchis cu numeroase pete galbui sau portocalii cu margini in tonuri inchise. Ochii sunt mari si bulbucati, cu irisul de culoare intunecata, capul scurt, fata turtita, membrele de lungime mica, robuste si bine adaptate pentru sapat in pamant. Masculul este putin mai mic decat femela si cantareste mai putin.

Breviceps adspersus, Foto: fieldherpforum.com

Cand simte pericolul, broasca cu cap scurt isi umfla corpul si sta fixata in galeria sapata in pamant. Iese la suprafata foarte rar doar atunci cand trebuie sa se hranesca sau in perioada de imperechere dupa ploaie pentru reproducere. Sezonul de imperechere dureaza cam 4-6 saptamani, este in perioada lunilor noiembrie-ianuarie. Pentru acest proces femela are capacitatea de a secreta o substanta lipicioasa pe spate ce ii ofera posibilitatea de unire cu masculul, acesta fiind prea mic pentru a reusi sa imobilizeze partenera. In aceasta perioada masculii sunt destul de agresivi intre ei, de multe ori se imping unul in altul cu sacii lor vocali cu ajutorul carora emit sunete caracteristice de atragere a femelei. Uneori nu se bazeaza numai pe sunete pentru a impresiona partenera si incep sa se deplaseze spre aceasta scotand sunete de chemare la intervale mai rare. In lunile secetoase cantecul acestor broaste se aude foarte putin deoarece ele stau mai mult ascunse in galeriile sapate adanc in pamant.

Citește și:  Broasca râioasă care naște (Nimbaphrynoides occidentalis)

Pe sol broasca cu cap scurt nu este foarte rapida, are corpul foarte greoi si de aceea se misca cu dificultate. Hrana sa este alcatuita in procent de 90% din termite si furnici, completata de viermi, insecte si mici nevertebrate. In timpul iernii aceasta broasca hiberneaza in vizuina in pamant, formand un fel de cocon in jurul corpului.

Broasca cu cap scurt are denumirea stiintifica de Breviceps adspersus, face parte din ordinul Anura, familia Microhylidae. Este o specie comuna in Africa care s-a adaptat foarte bine si la zonele calde si uscate, nu este considerata in pericol de disparitie.

Video – Broasca cu cap scurt (Breviceps adspersus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.