Orasul Bruxelles este una din cele 19 comune ale Regiunii Capitalei Bruxelles si este situata in centrul ei; reprezinta capitala Belgiei, are 140 000 de locuitori si este impartita in cartiere.
Cartierul principal, Pentagonul, este de fapt zona centrului istoric si este considerat ca fiind baza in jurul caruia s-a dezvoltat orasul de astazi. Aici se gaseste centrul vechiului oras medieval, respectiv Piata Mare din Bruxelles, dar si alte atractii turistice precum: Catedrala Saints Michel et Gudule, Galeriile Regale Saint – Hubert, Bursa din Bruxelles etc.

Catedrala Saints Michel et Gudule
Catedrala Saints Michel et Gudule

Cartierele ce inconjoara Pentagonul sunt foste cartiere burgheze care si-au pastrat importanta prin marturiile istorice pe care inca le detin. Cel mai important dintre ele este Cartierul Regal unde se afla Piata regala, Palatul regal (construite pe colina Coudenberg), la baza lor fiind amplasate Biblioteca regala, Gara Centrala si nenumarate muzee.

Palatul regal
Palatul regal

Este bine stiut ca Bruxelles este principala capitala a Uniunii Europene unde se afla Comisia Europeana si Consiliul Uniunii Europene, dar si o camera a Parlamentului European. De asemenea aici se gaseste sediul NATO (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord), Uniunea Europei de Vest (WEU) si EUROCONTROL (Organizatia europeana pentru Siguranta Traficului Aerian).

Asadar nu e de mirare ca economia orasului se bazeaza mai ales pe functii administrative, dar si pe industria turismului si a transportului (aici exista aeroporturi, gari, metrouri, o retea pentru autobuze si tramvaie si un port situat pe Canalul Willebroek).

Atomul
Atomul

Printre atractiile turistice se mai numara si Atomul, o constructie de 103 metri inaltime ce reprezinta un atom de fier, realizat in anul 1958. Acesta se afla in Complexul Expozitional Heizel plasat in partea nordica a zonei centrale si este considerat simbolul orasului. Persoanele interesate de istorie si colectii pot vizita nenumarate muzee precum Muzeul Horta (dedicat arhitectului Victor Horta), Muzeul Filmului, Muzeul Jucariilor, Muzeul instrumentelor musicale, Muzeul regal de arte frumoase, Palatul Artelor, Institutul regal de Stiinte naturale, Muzeul National Militar etx. Nu trebuie ratat nici parcul Mini-Europa unde se gasesc expuse modele de cladiri din toata Europa.

Citește și:  Coreea de Nord : Țări de vizitat
interior Muzeul Horta
interior Muzeul Horta

Printre nenumaratele lucruri pe care un turist le poate face in acest oras, se numara si: plimbari prin parc (exemplu: Parc de Bruxelles , Parc de Woluwe, Parc de Laeken , Bois de la Cambre, Parc Lepold), camping, degustari de bere si ciocolata prin numeroasele restaurante ale capitalei. Cei mai linistiti se pot bucura de cafenele si baruri la discretie.

Parc de Bruxelles
Parc de Bruxelles

Pentru cei pasionati de bere, degustatul nu este sigura optiune. Exista fabrici de bere ce detin un muzeul in interiorul lor. Unul dintre ele este muzeul Brewery Brewer. Cei inclinati spre cultura ar putea fi interesati de faptul ca aici se afla doua mari teatre: Teatru Bruxelles si Teatrul La Monnaie. De asemenea, trebuie mentionat ca nume importante ale artei isi au radacinile in acest oras: Audrey Hepburn (actrita), Toots Thielemans (cantaret de jazz), Marguerite Yourcenar (scriitoare), Pierre Alechinsky (artist plastic), Michel De Ghelderode (dramaturg), Rene Magritte (pictor), Anna Boch (pictor), Jacques Brel (muzician), Sf.Gudula din Bruxelles (patroana si sfanta a orasului).

Orasul Bruxelles este considerat si capitala benzilor desenate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.