Arhipelagul Buccaneer sau arhipelagul celor 1000 de insule este o aglomerare de patru mari grupe de insule în vestul Australiei, aproape de orașul Derby (la 130 de km), regiunea Kimberley. Cea mai apropiată localitate este satul Bardi, la 54 de km spre vest. Arhipelagul are 50 kmp, localizat de la începutul localității King Sound este compus din 800-1000 de insule între King Sound și Golful Collier Bay, lângă localitatea Yampi Sound.

Aici mareele sunt de 12 m și au provocat pagube mari plajelor, stâncile cu o vârstă datată de 12 milioane de ani sunt risipite de-a lungul coastei, formând un mal stâncos, dificil de accesat de către oameni, de aceea sunt păstrate ca și refugii și vizitate doar de cei iubitori de natură sau oameni de știință.

Arhipelagul poartă numele celui care l-a descoperit și cartografiat, în 1688, piratul englez Bucaneer. Situat la 2800 km la nord de Australia de Vest, de capitala Perth, arhipelagul este un loc izolat, impresionant prin natura sa sălbatică, pădurea de mangrove și fauna deosebită. Mareele sunt de multe ori neprevizibile, de înălțime foarte mare, dintre cele mai mari marei din lume, inundând râurile interioare și terenurile de coastă, formând fenomene unice la retragerea apelor mării, când se formează cascade de apă în cădere orizontală, provizorii, care uimesc vizitatorii. Acestea se pot urmări în Golful Talbot Bay.

Aici clima tropicală permite multor specii să coexiste, crocodilii, șerpii, liliecii și păsările alături de pești sunt atracțiile principale ale arhipelagului. Aborigenii au trăit aici de mii de ani, semne ale trecerii lor în aceste locuri se pot vedea prin desenele rămase pe stâncile insulelor. Urmașii triburilor de aborigeni mai călătoresc cu canoele lor între insule. Poporul Bardi, un trib de aborigeni, locuitori ai arhipelagului, transportau obiecte tradiționale pentru turiști până pe coasta australiană, demult, acum sunt ghizi pentru turiștii din zonă. Pentru a vizita comunitățile de aborigeni încă existente în arhipelag se cere în prealabil permisiune de la șefii comunităților.

Citește și:  Ammoudes - Grecia: Orașe de vizitat

Se pot organiza excursii safari pe mare din orașul Derby, excursii în care turiștii sunt transportați cu vase între insule, iar cazarea se face sub cerul liber, pe nisip, sub plase de țânțari. Aici se permite pescuitul, urmăritul păsărilor, zborul cu avioane mici pentru a vedea mai mult din insulele arhipelagului. Urmărirea balenelor care în aceste ape calde nasc sau adunatul crabilor din noroi, după retragerea apelor mării pot fi îndeletniciri pentru cei curajoși. Croazierele se organizează din orașul Broome spre arhipelag, regulat, la nivel de condiții de lux cu vase moderne sau cu catamarane mai mici, pentru mai multe zile de izolare pe insulele arhipelagului.

Cea mai mare insulă este Insula Macleay, dar cele mai importante sunt Insulele Cockatoo și Koolan, unde s-au descoperit minereuri de fier, în 1880, exploatate pana nu demult. Denumită după specia de papagal cacadu, insula Cockatoo, cu 31 de kmp, are coasta de 143 de metri înălțime. Insula Koolan, de 33 kmp este și mai mare și mai abruptă , înălțimea ei fiind de 204 metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.