Orasul Budapesta se afla In Ungaria si este impartit in doua regiuni de raul Dunarea. Doua treimi ale orasului se afla pe partea de est a raului (Pesta), iar restul in partea de vest (Buda). Are mai mult de 1,5 milioane de locuitori, iar parte din capitala este inscrisa pe lista patrimoniului mondial UNESCO (Cetatea Buda si zona malurilor raului Dunarea). Are o suprafata de 525 kilometri patrati.

Cladirile Parlamentului
Cladirile Parlamentului

Este considerat unul din cele mai frumoase orase din Europa; detine locul trei al celei mai inalte cladiri a parlamentului, din lume. De asemenea, Budapesta este al 25-lea pe lista oraselor faimoase din lume si al 6-lea din Europa (conform Euromonitor). Este catalogat ca fiind cel mai bun oras ca nivel de trai. Conde Nast Traveler l-a numit “al doilea cel mai bun oras din lume”, Forbes “al saptelea cel mai idilic loc in care poti trai”, iar UCityGuides il considera cel de-al noualea cel mai frumos oras din lume. In Topul 100 al oraselor inovatoare este cel mai sus clasat din toate orasele Europei central/estice.

Aici se gasesc sediile institutiilor EIT (Institutul European de Inovare si Tehnologie) si CIPA ( Agentia Chineza de Promovare a Investitiilor).

Muntele Janos
Muntele Janos

Cel mai inalt punct al orasului este Muntele Janos cu 527 metri, iar cel mai jos este 96 de metri (la cota apei Dunarii). Aici este punctual unde incep toate soselele tarii, dar si punctual principal de legatura intre toate caile ferate. Clima este una temperat continentala de tranzitie, avand media temperaturii anuale de 11 grade Celsius. In iulie maximele sunt de 21 de grade, iar in ianuarie minimele de -1,6 grade. Media precipitatiilor anuala este de 516 mm. Zona este ferita de vanturi datorita muntilor (Carpati si transdanubieni), insa aceasta duce la o crestere considerabila a cetei.

Citește și:  Liban : Țări de vizitat

Istoria orasului Budapesta este destul de bogata. A fost fondat de celti, pe un mal al Dunarii, iar la inceput a reprezentat de fapt doua orase separate, ce au ajuns sa se uneasca printr-un pod care asigura comertul dintre ele. A devenit un oras faimos inca din 1279 cand, in Buda, s-a tinut Sinodul de la Buda.

Galeria Nationala Ungureasca
Galeria Nationala Ungureasca

Budapesta este unul din putinele orase in care exista un liceu de dans folcloric. Aici sunt prezente 837 de monumente, cele mai admirate fiind cele construite in stilul classic unguresc art nouveau. Se mai pot regasi 223 de muzee si galerii ce expun atat istoria tarii cat si istoria europei. Printre ele se numara: Muzeul National Unguresc, Galeria Nationala Ungureasca, Muzeul de Arta Plastica, Casa Terorii, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arte Aplicate.

peisaj Budapesta
peisaj Budapesta

De asemenea, exista 40 de teatre (cum ar fi Budapest Operetta and Musical, Jozsef Attila, Katona Jozsef, Madach, Hungarian State Opera, National Theatre s.a.m.d.) , 7 Sali de concerte si un teatru de opera. Seria de biblioteci intregeste atmosfera culturala a orasului: Biblioteca Nationala Szeschenyi, Biblioteca Metropolitana Szabo Ervin, Biblioteca Academiei de Stiinta, Biblioteca Nationala a Limbilor Straine etc.

Plimbarile din primele 24/72 de ore asigurate de un card special facut pentru turisti, ofera transport public gratuit si nenumarate reduceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.