Fabrica de autobuze (Bus Factory) din oraşul sud-african Johannesburg reprezintă o veche structură industrială ridicată iniţial pentru a găzdui reparaţia tramvaielor. Clădirea a fost construită în prima jumătate a secolului al XX-lea, iar apoi s-a transformat în garaj pentru autobuzele supraetajate care au înlocuit tramvaiele în anii 1970. Ulterior, în anul 2001, ansamblul a fost modernizat şi denumit Bus Factory, ajungând un important centru cultural al oraşului.

Autobuzele electrice au fost introduse în Johannesburg în 1931, iar în 1953, în contextul Apartheidului, acestea au fost supuse segregaţiei rasiale. Autobuzele care transportau persoane de culoare nu se opreau în zona centrală, deoarece autorităţile doreau ca aceasta să fie populată doar de către albi. Terminalul pentru persoanele de culoare se afla în Newtown, la marginea oraşului.

În urma renovării clădirii, în anul 2001, Bus Factory a devenit sediul Johannesburg Development Agency (JDA), instituţie care facilitează dezvoltarea oraşului şi proiectele de modernizare locale. De asemenea, ansamblul găzduieşte o serie de organizaţii non-guvernamentale, cea mai cunoscută fiind Artist Proof Studio. Fondată în 1991 de către Kim Berman şi Nhlanhla Xaba, aceasta susţine artiştii proveniţi din medii defavorizate, ajutându-i să-şi vândă lucrările şi să devină independenţi din punct de vedere economic.

Citește și:  Muzeul Calvinia: Obiective turistice Africa de Sud - Calvinia

În cadrul Bus Factory se află şi mai multe magazine care comercializează produse artizanale de pe întregul continent, precum şi bijuterii handmade şi alte obiecte realizate de tinerii artişti locali, cum ar fi coşuri, decoraţiuni şi accesorii interioare. Cafeneaua Drum Café, situată în interiorul complexului include un mic muzeu cu tobe şi găzduieşte diferite spectacole de muzică tradiţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.