Bustul lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, amplasat în centrul orașului Buzău, este un important monument cultural și istoric care atrage atenția trecătorilor și vizitatorilor. Realizat în anul 1932, bustul comemorează figura proeminentă a literaturii și culturii românești, B. P. Hasdeu, cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul filologiei, istoriei și literaturii.

parcul-cu-bustul-lui-b-p-hasdeu-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Bustul, operă a sculptorului Oscar Han, este amplasat pe un soclu înalt de marmură, în fața clădirii Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”. Această locație nu este aleasă întâmplător, biblioteca fiind un loc dedicat cunoașterii și educației, valori pe care Hasdeu le-a promovat cu ardoare de-a lungul vieții sale. Soclul bustului poartă o inscripție simplă, dar elocventă: „B. P. Hasdeu, 1838-1907”.

prim-plan-cu-bustul-lui-b-p-hasdeu-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost o personalitate complexă, cunoscută pentru lucrările sale de referință în filologie și istoria limbii române. Printre cele mai notabile contribuții ale sale se numărăEtymologicum Magnum Romaniae”, o lucrare monumentală care a pus bazele studiului etimologiei în România. De asemenea, Hasdeu a fost un susținător fervent al ideilor progresiste și un patriot dedicat, implicându-se activ în viața politică și culturală a țării.

Citește și:  Casa Helman – azi Reședința Episcopală din Galați: o poveste arhitecturală

bustul-lui-b-p-hasdeu-din-buzau-judetul-buzau-monument-istoric.jpg

O curiozitate legată de acest bust este faptul că inaugurarea sa a fost un eveniment de mare importanță pentru comunitatea locală. La ceremonie au participat personalități marcante ale vremii, printre care scriitori, academicieni și oameni politici. Această inaugurare a avut loc în prezența unui public numeros, reflectând respectul și admirația de care se bucura Hasdeu în rândul contemporanilor săi.

bustul-lui-b-p-hasdeu-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Bustul lui B. P. Hasdeu nu este doar un simplu monument, ci un loc de pelerinaj pentru iubitorii de cultură și literatură. De-a lungul anilor, a devenit un simbol al orașului Buzău, reprezentând moștenirea culturală și intelectuală pe care Hasdeu a lăsat-o în urmă. În fiecare an, în jurul datei de 26 februarie, ziua de naștere a lui Hasdeu, aici au loc diverse evenimente culturale, inclusiv lecturi publice, colocvii și expoziții dedicate vieții și operei sale.

bustul-lui-b-p-hasdeu-din-buzau-judetul-buzau-vazut-din-lateral.jpg

Pe lângă bustul lui B. P. Hasdeu, vizitatorii pot descoperi în apropiere și alte obiective culturale și istorice de interes, cum ar fi Muzeul Județean Buzău și Catedrala Episcopală. Acest periplu cultural oferă o imagine completă a bogatei moșteniri istorice a orașului Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.