Situat în inima orașului Rădăuți, bustul lui Eudoxiu Hurmuzachi nu este doar un simplu monument, ci o fereastră către trecutul istoric și cultural al Bucovinei. Acesta comemorează pe Eudoxiu Hurmuzachi, considerat unul dintre cei mai importanți patrioți și istorici români, al cărui efort în lupta pentru drepturile românilor din Imperiul Austriac este încă celebrat.

rondou-cu-bustul-lui-eudoxiu-hurmuzachi-din-radauti-judetul-suceava.jpg

Realizat în marmură de Carrara, bustul lui Eudoxiu Hurmuzachi a fost dezvelit în anul 1902, marcându-se astfel 25 de ani de la decesul său. Lucrarea sculptorului Vincenzo Puschiasis captează cu măiestrie trăsăturile definitorii ale lui Hurmuzachi, reflectând demnitatea și profunditatea caracterului său.

bustul-lui-eudoxiu-hurmuzachi-din-radauti-judetul-suceava.jpg

Eudoxiu Hurmuzachi a fost un fervent susținător al cauzei naționale în Bucovina, implicându-se activ în mișcarea politică și culturală din regiune. A colectat și documentat artefacte și documente istorice, punând bazele unui muzeu dedicat istoriei românilor.

bustul-lui-eudoxiu-hurmuzachi-din-radauti-judetul-suceava-vazut-din-lateral.jpg

Locația bustului, în centrul Rădăuțiului, nu este întâmplătoare. A fost aleasă pentru a simboliza legătura indisolubilă între Hurmuzachi și comunitatea pe care a servit-o cu devotament.

Citește și:  Biblioteca Județeană Astra și Muzeul Asociațiunii: o călătorie prin istoria Sibiului

fotografie-cu-liceul-si-bustul-lui-eudoxiu-hurmuzachi-din-radauti-judetul-suceava.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.