Bustul lui I.G. Duca, amplasat în Horezu, Vâlcea, comemorează viața și realizările unuia dintre cei mai importanți lideri politici ai României interbelice. Această statuie servește ca memento al contribuțiilor sale semnificative la dezvoltarea țării și la consolidarea democrației românești.

bustul-lui-igduca-din-horezu-judetul-valcea-vazut-din-lateral.jpg

I.G. Duca, personalitate marcantă a vieții politice românești, a fost inițiat în francmasonerie în Franța și a ocupat funcții importante în guvernul României, inclusiv pe cele de ministru al educației și al afacerilor externe. A fost asasinat în 1933 de legionari, eveniment care a șocat întreaga națiune​.

bustul-lui-igduca-din-horezu-judetul-valcea.jpg

Bustul din Horezu, dedicat memoriei sale, a fost vandalizat în 2009, pierzându-și nasul, mustața și o parte a obrazului. Această faptă nefericită a fost semnalată de liderul local al PNL, reflectând nu doar pierderea fizică a unui monument important, dar și atacurile la adresa valorilor democratice pe care I.G. Duca le-a apărat.

bustul-lui-igduca-din-horezu-judetul-valcea-vazut-de-la-distanta.jpg

În ciuda acestor provocări, comunitatea locală din Horezu și membrii PNL s-au mobilizat pentru restaurarea și păstrarea bustului ca simbol al rezistenței împotriva extremismului și omagiu adus unui lider de excepție. Această dedicare subliniază importanța memoriei colective și a respectului față de istorie.

Citește și:  Casa memorială Anton Pann: Obiective turistice Vâlcea

Duca și-a legat o mare parte din viața și activitatea de județul Vâlcea, lucrând ca judecător la ocolul de Vâlcea, și ulterior implicându-se în politica națională și internațională. Activitatea sa politică și contribuțiile sale semnificative la dezvoltarea economică și socială a României rămân o parte integrantă a istoriei naționale​

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.