În inima orașului Buzău, se află un monument dedicat unei personalități marcante a culturii locale: Bustul lui Nicu I. Constantinescu. Acest bust, amplasat în fața clădirii Teatrului „George Ciprian”, este un omagiu adus celui care a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală a Buzăului și nu numai.

bustul-lui-nicu-i-constantinescu-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Bustul lui Nicu I. Constantinescu a fost dezvelit în anul 199, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea sa. Opera aparține sculptorului buzoian Gheorghe Coman și a fost realizată din bronz, având o înălțime de 1,5 metri. Monumentul este montat pe un soclu de marmură albă, pe care este gravat numele și anii de viață ai lui Nicu I. Constantinescu: 1898-1963.

imagine-cu-bustul-lui-nicu-i-constantinescu-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Nicu I. Constantinescu a fost un scriitor și publicist de renume, cunoscut pentru activitatea sa prolifică în presa buzoiană și pentru lucrările sale literare. El a fost redactor-șef al ziarului „Opinia Buzăului” și autor al mai multor cărți și articole care au avut un impact major asupra comunității locale. Activitatea sa a fost recunoscută și apreciată, fiind considerat unul dintre cei mai influenți intelectuali ai timpului său.

Citește și:  Biserica Sf. Varvara din Petroșani: lumina credinței în Valea Jiului

vedere-cu-bustul-lui-nicu-i-constantinescu-din-buzau-judetul-buzau.jpg

O curiozitate legată de acest monument este faptul că inaugurarea sa a fost marcată de un eveniment cultural de amploare, la care au participat numeroase personalități din lumea literară și artistică. Ceremonia de dezvelire a bustului a inclus recitaluri de poezie, discursuri și evocări ale personalității lui Nicu I. Constantinescu, reflectând respectul și recunoștința comunității față de contribuțiile sale.

bustul-lui-nicu-i-constantinescu-din-buzau-judetul-buzau-vazut-din-lateral.jpg

Bustul lui Nicu I. Constantinescu nu este doar un simplu monument, ci un simbol al dedicației și pasiunii pentru cultură. Prin amplasarea sa în fața Teatrului „George Ciprian”, bustul subliniază legătura profundă dintre activitatea culturală a lui Nicu I. Constantinescu și dezvoltarea artistică a orașului Buzău. De asemenea, acest monument servește ca un punct de reper pentru tinerii artiști și scriitori, inspirându-i să continue tradiția culturală locală.

În fiecare an, în luna septembrie, la bustul lui Nicu I. Constantinescu au loc diverse manifestări culturale, inclusiv lansări de carte, expoziții și conferințe. Aceste evenimente atrag atât localnici, cât și turiști, consolidând statutul bustului ca un important obiectiv turistic și cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.