În inima orașului Târgoviște, vizavi de splendida Curte Domnească, se află bustul lui Petru Cercel, un prinț al Țării Românești care a domnit în perioada 1583-1585. Realizat din bronz, bustul este amplasat pe un soclu de piatră și servește drept memento al contribuțiilor sale la cultura și arhitectura locală.

poza-cu-bustul-lui-petru-cercel-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Petru Cercel, cunoscut și pentru apelativul său, „Cercelul”, datorită cercelului pe care îl purta în ureche, a fost un iubitor al artelor și un adevărat mecena al Renașterii. În timpul scurtei sale domnii, el a inițiat numeroase proiecte de construcție, încercând să aducă în Țara Românească un strop din splendoarea și rafinamentul pe care le-a admirat în călătoriile sale prin Europa.

imagine-din-lateral-cu-bustul-lui-petru-cercel-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Bustul, dezvelit în centrul Târgoviștei, a fost creat pentru a onora memoria acestui prinț nobil. Opera, detaliată fin, capturează trăsăturile distincte ale lui Petru Cercel, oferind vizitatorilor și localnicilor deopotrivă o fereastră spre trecutul orașului.

bustul-lui-petru-cercel-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Pe lângă importanța istorică, bustul lui Petru Cercel a devenit un punct de întâlnire popular pentru turiști. Este adesea inclus în tururile ghidate ale orașului și servește ca punct de plecare pentru explorarea altor situri istorice din Târgoviște, cum ar fi Turnul Chindiei și Mânăstirea Dealu.

Citește și:  Situl arheologic Brâncovenești: Obiective turistice Mureş

soclul-de-la-bustul-lui-petru-cercel-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Legendele locale spun că Petru Cercel ar fi ascuns comori în subsolurile Curții Domnești pe care nimeni nu le-a descoperit până în prezent. Aceste povești adaugă un strat de mister și atractivitate bustului, invitând vizitatorii să descopere nu doar istoria oficială, ci și pe cea orală, plină de enigme și aventuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.