Nu departe de frumosul oraș Nisa, se află Monaco, o țară atât de mică încât ai putea s-o străbați pe jos în cel mult 2 ore. Cel puțin, așa pare când o privești de sus, de pe coastă, în timp ce admiri priveliștea paradisiacă a acestui stat minunat. Dacă vii dinspre Nisa, autobuzul te lasă aici, la înălțime, însă imediat simți dorința de a coborî spre mare și a te convinge că ceea ce vezi este real. Apele albastre strălucesc în lumina soarelui și fac ca totul să pară de poveste. Dacă te uiți în stânga, poți vedea din depărtare Italia, iar în dreapta se întinde Coasta de Azur a Franței.
IMG_51051
Drumul către plaja orașului Monaco se face pe un drum cu serpentine, astfel că pentru a ajunge acolo durează mai mult decât te așteptai. Nu e nicidecum un lucru neplăcut, deoarece oriunde ți-ai îndrepta privirea, vei fi mai mult decât fascinat de ceea ce te înconjoară. Odată ajuns jos, picioarele te conduc intuitiv către locuri mai populate, căci în noiembrie plajele sunt aproape pustii. Nu te impotrivești instinctului, căci știi că nu ai cum să te rătăcești într-un loc precum Monaco. O plimbare pe faleză dezvăluie o alee lungă, pavată cu plăci pe care sunt inscripționate numele unor fotbaliști celebri. E un sentiment plăcut să știi că și ei au trecut pe acolo pe unde calci tu. Chiar dacă briza suflă puțin cam tare, aici, vremea e frumoasă în această perioadă a anului. Pe alocuri, poți chiar să vezi excentrici care fac baie sau copii care se joacă desculți pe plajă. Încet-încet, începi să auzi din ce în ce mai multe voci, semn că ai ajuns unde trebuie, și anume, în zona restaurantelor. Îți dai seama că ți s-a făcut foame și că ai gusta ceva din preparatele monegascilor. Mesele sunt așezate afară, pe nisip, iar odată ce te-ai așezat, ospătarii te observă și îți oferă politicos un meniu.

IMG_5119
Prețurile sunt destul de piperate, dar asta nu trebuie să te mire, deoarece Monaco este o destinație de lux. O porție de caracatițe cu niște cartofi la cuptor și usturoi sună destul de interesant, așa că acest preparat e o alegere bună. Cât timp aștepți comanda, ospătarul îți aduce câteva bucăți de franzelă, lângă care așază o sticlă de ulei de măsline cu pulverizator, drept mică gustare înainte de felul principal. În jurul tău, cei câțiva clienți ai restaurantului așteaptă și ei relaxați comanda. Unii par din înalta societate, bine îmbrăcați și distinși, vorbind o franceză de nedescifrat. De alții, îți poți da seama cu ușurință că sunt de pe alte meleaguri, deoarece le lipsește acel aer boem pe care îl poți observa la localnici. Mâncarea este bună, iar în combinație cu decorul ireal, devine ceva ce n-ai mai experimentat vreodată.

Citește și:  Helsinki - Finlanda: Orașe de vizitat

IMG_5117

Drumul continuă pe plajă, până întâlnești din nou pustietate, moment în care hotărăști că ar fi timpul să urci pe coastă, spre Monte Carlo, pe același drum abrupt și șerpuit. Câțiva tineri francezi cu care te intersectezi îți spun că, undeva, ar exista un lift care te duce “la suprafață”, însă nu își explică exact unde se află, așa că îți continui drumul pe jos, până în vârf. Opririle necesare pentru a-ți trage răsuflarea sunt numai bune pentru a arunca o privire în spate și a te minuna din nou de marea albastră și sclipitoare.

IMG_5090
Casinoul din Monte Carlo e un loc faimos, situat într-o clădire din Belle Epoque. Pe lângă jocurile de noroc, aici, poți vedea grădini spectaculoase, cu o varietate largă de plante luxuriante. Ciudat cum ar putea părea, clădirea găzduiește și Marele Teatru din Monte Carlo. Imediat lângă, poți vizita și cumpăra, în cazul în care ai cu ce, obiecte de high fashion pe care le pun la dispoziție magazinele caselor de modă celebre: haine, bijuterii, parfumuri. Undeva, în spate, se află și faimosul circuit de formula 1 din Monaco, pe care poți să-l urmărești, dacă te nimerești în mai. Un alt loc pe care merită să-l vizitezi este palatul prințului Albert, care este deschis publicului din aprilie, până în octombrie.

Poate multe dintre detaliile observate în călătoria prin Monaco vor fi uitate odată cu trecerea timpului, însă acel sentiment unic pe care ți-l dă faptul că ești acolo nu se va șterge nicicând din memoria celui care a trecut pe aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.